- 10:47
- Just Admin
- 1901-2000, Computer si internet
- No comments
Inventie : Camera web
Anul inventiei : 1991
Inventatori : multipli
Istoria camerei web
Camera web sau webcam-ul este o camera video care transmite imagini in timp real prin intermediul unui computer spre o retea de calculatoare. Capturile video realizate se pot salva pe computer, vizualizate sau trimise catre alte retele prin intermediul unor sisteme precum Internetul sau ca un atasament pe e-mail. Spre deosebire de o camera IP, care se conecteaza folosind Ethernet sau Wi-Fi, o camera web se conecteaza in general prin cablu USB sau este integrata in arhitectura computer-elor (ex. laptop).
Prima camera web a fost dezvoltata in anul 1991 la Universitatea din Cambridge, la Departamentul de Stiinte pe Computer. A fost instalata pe o retea locala folosind o placa video de pe un computer “Acron Archimedes” si folosind protocolul “X Window System” cu programul client scris de Quentin Stafford-Fraser si server-ul scris de Paul Jardetzky.
Camera web de la Cambridge oferea imaginile unui ibric de cafea de pe coridorul din fata asa numitei “Camere Trojan” din vechiul Laborator de Computere din universitate. Camera a fost creata pentru a ajuta oamenii care lucrau in alte parti ale cladirii sa evite drumuri neinsemnate pana la ibricul de cafea prin oferirea, pe computerele de la birou, unei imagini 128×128, alb-negru, ce arata starea ibricului.
Cand programele de navigare web au dispus de abilitatea de a afisa imagini, in martie 1993, a fost foarte clar ca acest lucru va fi o metoda de a face imaginile disponibile mai usor. Camera de la Universitatea din Cambridge a fost conectata la Internet in noiembrie 1993 de catre Daniel Gordon si Martyn Johnson. De atunci a devenit vizibila pentru orice utilizator de internet si a crescut intr-o referinta foarte populara a internetului timpuriu. Pe 22 august 2001 la ora 09:54, camera web a fost oprita cand departamentul de computere s-a mutat in noua locatie.
Ibricul, un model german “Krups”, a fost vandut pe eBay celor de la “Spiegel Online” pe suma de 3350 de lire sterline. Dupa ce a fost renovat de cei de la “Krups”, pe gratis, ibricul de cafea a reaparut pe web in biroul editorial al “Spiegel Online”.
Cea mai veche camera web care inca functioneaza este “FogCam” de la Universitatea de Stat din San Francisco si ruleaza continuu inca din 1994.
Prima camera web comerciala, “QuickCam”, ce afisa imagini in alb-negru, a intrat pe piata in 1994 si a fost creata de compania de computere din SUA, “Connectix” (care si-au vandut linia de productie celor de la “Logitech” in 1998). “QuickCam” a fost disponibila in august 1994 pentru “Apple Macintosh”, conectandu-se prin intermediul unui port serial si costand 100 de dolari. O versiune compatibila a portului serial si software-ului pentru Microsoft Windows a fost lansata in octombrie 1995. In 2010, revista “Time Magazine” a numit “QuickCam” drept una din dispozitivele pentru computer de top din toate timpurile.
In jurul secolului XXI, producatorii de computere au inceput sa integreze camera web in arhitectura computer-elor, in laptop-uri si in monitoare, astfel eliminand nevoia unor camere externe cu cablu USB sau FireWire. Tot mai mult, camerele web au inceput sa fie folosite pentru telecomunicatii sau videotelefonie intre doua sau mai multe persoane, decat sa fie folosite pentru a oferi, unui public necunoscut, imagini pe o pagina web.
In 2012, o camera web 3D a fost disponibila la mai putin de 100 de dolari. Camera producea imagini si capturi video in 3D cu o rezolutie de pana la 1280×480 de pixeli. Cel care trimitea imaginile si cel care primea trebuiau sa poarte amandoi ochelari pentru a vedea efectul unei imagini 3D.
Cea mai populara utilizare este stabilirea legaturilor video, permitand computer-elor sa se comporte ca statii de videotelefonie sau videoconferinte. Alte utilizari populare sunt in supraveghere video, transmitere video in direct, pentru inregistrarea videoclipurilor sociale etc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu