Inventie : Televiziunea
Anul inventiei : secolul XX
Inventatori : multipli, John Logie Baird, Philo Farnsworth , Vladimir Zworykin

Televiziunea este un mediu de telecomunicatie definita ca un ansamblu de principii, metode si tehnici care sunt utilizate pentru transmiterea imaginilor in miscare. Asemenea radioului, televiziunea este o inventie a perioadei interbelice, dar principiile acesteia au inceput sa se studieze din secolul al XIX-lea.

Istoria televiziunii reprezinta munca a numerosi inventatori si ingineri din mai multe tari ce au pus bazele si au contribuit la aparitia primului televizor si ulterior, la aparitia televiziunii. Mai multi inventatori au adus contributii majore la formarea televiziunii inca din anii 1870.

In anul 1873, Willoughby Smith descopera fotoconductivitatea seleniului, ceea ce a duce la inventarea celuluei fotoelectrice. In 1877, George R.Carey creeaza telectroscopul, un aparat care poate proiecta o imagine catre un punct aflat la distanta. Acest aparat este primul prototip de televiziune.

Prima demonstratie publica a televizorului o face John Logie Baird in Londra pe data de 25 martie 1925. Baird a realizat un sistem de redare a 12,5 imagini pe secunda pe un ecran cu o resolutie de 30 de linii. Imaginile prezentau o silueta in miscare, iar rezolutia era indeajuns de mare incat sa poata reda portretul unei persoane.

Putem spune ca au fost doi inventatori independenti ce au pus bazele sistemului de televiziune, Philo Farnsworth si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo transmite primele imagini electronice in laboratorul sau din San Francisco. Imaginile erau, de fapt, o linie neagra care era doar rotita, pentru a putea demonstra ca televiziunea inregistreaza si reproduce miscarea acesteia.

Pe data de 14 iulie 1930 se transmite, pentru prima data in Marea Britanie, o piesa de teatru la televiziune, aceasta fiind difuzata de BBC de la studiourile lui Baird din Londra. Pe 1 mai 1931 se difuzeaza prima nunta la W2XCR din New York. Inaugurarea postului oficial BBC are loc in Marea Britanie pe data de 2 noiembrie 1936, postul avand o grila de transmisie de 12 ore de program pe saptamana.



Dupa terminarea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, vanzarea televizoarelor creste intr-un ritm alert, astfel ca, in 1951, in SUA existau 10 televizoare la 100 de locuitori, iar in Marea Britanie erau 3 televizoare la acelasi numar de locuitori. Tot in 1951 apare televiziunea si in tari considerate drept sarace precum Cuba, Mexic sau Brazilia.

Numarul televizoarelor a crescut de la an la an, astfel, Marea Britanie in 1952, Germania in 1957 si Franta in 1958, ajungand fiecare la un milion de televizoare instalate in casele oamenilor. In 1964 SUA atinge un numar de 60 de milioane de televizoare instalate in case.

Principalele moduri de divertisment de la acea vreme, teatrul si cinematograful, au inceput sa piarda tot mai mult teren. In anul 1964, un adult din SUA sau Marea Britanie mergea la cinematograf, in medie, de 30 de ori pe an, in zilele noastre televiziunea devenind cel mai mare mijloc de divertisment, luand locul cinematografiei.

In zilele noastre televiziunea ne este oferita prin redare analogica (o forma primara a transmisiei), digitala sau high definition (HD) cu variante mai imbunatatite. Sunetul a devenit tot mai clar, nemaifiind mono, ci stereo sau chiar digital sau HD sorround.

Imagini clare, sunet impecabil si programe nenumarate – sunt trei dintre calitatile televiziunii de astazi. Desi provoaca o dependenta asemenea unor substante chimice, televiziunea ne ofera divertismentul si informatiile de ultima ora.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI