Enigmatica civilizatie Norte Chico a fost întemeiata, dupa cum putem deduce dupa grandioasele sale urme, de catre o societate umana evoluata, apartinând erei precolumbiene.

Aceasta civilizatie enigmatica a înflorit în Peru, cu aproximativ 5000 de ani în urma, fiind considerata cea mai veche civilizatie ce s-a dezvoltat în Lumea Noua (America de Sud si America de Nord).

Civilizatia Norte Chico ne este cunoscuta, astazi, mai cu seama pe baza edificiilor monumentale pe care le-a lasat în urma. Cele mai impresionante sunt sistemele de irigatii de mare complexitate si impozantele piramide!



Aceasta civilizatie antica a durat, dupa cum sustin arheologii, pâna in jurul anului 1800 î.Hr. Ulterior, constructiile si canalele de irigatii au fost abandonate. Misteriosii lor constructori au disparut… nu se stie unde.

Vestigiile arheologice ale civilizatiei Norte Chico se afla la circa 200 de km, pe directia nord, de orasul Lima, Peru. Aceasta mareata si straveche civilizatie americana este cunoscuta si sub numele de Caral-Supe. Situl arheologic cel mai studiat se numeste Caral si se afla în Valea Supe. În urma datarii cu radiocarbon a reiesit ca perioada de început a civilizatiei Norte Chico s-a situat în mileniul IV î.Hr.

Epoca sa de maxima înflorire a fost mileniul III înainte de Hristos.

Complexitatea si dezvoltarea civilizatiei Norte Chico pot fi deduse cu usurinta, pornind de la monumentele ce au ramas în urma sa. Între acestea, piramidele ceremoniale sunt dovezi grandioase ale nivelului tehnologic atins de catre populatia bastinasa din Peru, în urma cu mii de ani. Aceste monumente sunt terasate si construite din piatra. În situl arheologic numit Caral au fost descoperite, pâna acum, sase piramide, cea mai mare fiind „Pirámide Mayor”.



Dat fiind ca populatia ce a întemeiat grandioasa civilizatie Norte Chico dispunea de un vast sistem de irigatii, agricultura trebuie sa fi fost foarte dezvoltata. Se pare ca aveau loc schimburi în natura cu populatiile de coasta, în care acestea din urma ofereau peste si alte produse ale marii, primind, în schimb, produse agricole.

De la o asemenea civilizatie ar fi fost de asteptat sa ramâna si urme abundente ale activitatii artistice. Acestea sunt, insa, surprinzator de putine, contrastând cu realizarile din domeniul constructiilor si amenajarilor funciare.

Data fiind vechimea civilizatiei Norte Chico, este foarte probabil ca o mare parte dintre operele de arta sa nu fi supravietuit, fiind realizate pe suporturi putin rezistente la intemperii.

Un alt aspect uimitor este ca populatia amerindiana ce a pus temeliile civilizatiei Norte Chico pare sa nu fi cunoscut tehnologiile de obtinere a ceramicii. Nu s-au descoperit, pâna acum, resturi care sa ateste ca ar fi fost produs, în vremurile de maxima înflorire ale acestei civilizatii, vreun tip de ceramica.



Acesta este un aspect extrem de bizar, de vreme ce majoritatea civilizatiilor stravechi din Europa, Asia sau Africa au început sa foloseasca vase de ceramica cu mult mai înainte de a ridica monumente impozante.Se pare ca anticii bastinasi de la Norte Chico foloseau tigvele (vase confec?ionate din tartacute uscate), în locul vaselor de ceramica, pentru pastrarea, pe termen scurt, a apei sau a alimentelor. Însa tigvele nu puteau fi folosite, de pilda, la prepararea termica a hranei. Pe unele astfel de tigve (tartacute) erau reprezentate figuri enigmatice, posibil zeitati.


 Actualmente, nu se cunoaste nimic despre limba vorbita sau despre religia practicata de catre poporul antic ce a întemeiat civilizatia Norte Chico. Nu stim nici macar care a fost motivul ce i-a determinat, acum circa 3800 de ani, sa-si paraseasca subit locurile de bastina, lasând în urma piramide si complexe sisteme de irigatii!


Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI