- 09:25
- Just Admin
- 1801-1900, 1901-2000, Mistere
- No comments
S-au scris multe povești care, în chip inexplicabil, au prezis cu amănunte evenimente viitoare. Probabil că nu vom ști niciodată dacă autorii au intenționat să facă preziceri sau pur și simplu și-au explorat imaginația.
Unii ar putea susține chiar că anumite tehnologii moderne au fost inventate mulțumită ideilor cuprinse în aceste cărți. Să vedem, așadar, câteva dintre aceste opere care s-au dovedit a fi adevărate „ferestre spre viitor”.
1. George Orwell
Romanul „1984”, publicat în 1949, vorbește despre supraveghere totală cu mijloace de înaltă tehnologie și despre Fratele cel Mare (șeful Partidului, scris cu P mare pentru că este autoritatea unică și supremă), care urmărește constant oamenii și stârpește gândirea liberă și individualismul.
În carte, adevărul este modificat constant, pentru a sluji intereselor Partidului. După o serie de trădări, personajul principal, Winston, este torturat, spălat pe creier și devine – din proprie inițiativă – membru credincios al Partidului de care dorise să scape.
Cum romanul este plin de scene dintr-un război perpetuu, pe fronturi îndepărtate, aparate zburătoare, microfoane, camere de filmat și ecrane instalate peste tot, se pare că Orwell avea o idee destul de clară despre cursul pe care totalitarismul avea să-l ia în viitor.
2. Jules Verne
Jules Verne, unul dintre cei mai iubiți romancieri francezi, numit uneori „părintele SF-ului”, a prezis mai multe evenimente și descoperiri, inclusiv folosirea hidrogenului ca sursă de energie și călătoria în spațiu, în „De la Pământ la Lună”, publicat în 1867. Jules Verne a prezis și submarinele electrice, în „20.000 de leghe sub mări”, publicat în 1870.
Transmisiunile televizate de știri și conferințele video au fost au fost descrise într-un articol din 1889, numit „În anul 2889”. Într-o carte din 1887 se prezicea apariția elicopterului, care a fost construit prima dată în 1939, de către Igor Sikorsky, care a recunoscut că a fost inspirat de Jules Verne.
Potrivit smithsonian.com, Sikorsky a afirmat următoarele: „Dacă un om își poate imagina ceva, un alt om poate face ca acel lucru să devină realitate.”
3. H. G. Wells
H. G. Wells, alt autor prolific de science-fiction, a prezis comunicațiile wireless în „Men like gods”, publicată în 1923. În „When the sleeper wakes”, publicată în 1899, Wells vorbește despre cărți audio, televiziune și avioane.
„Insula doctorului Moreau”, din 1896, atingea subiecte precum ingineria genetică și consecințele nefaste care pot decurge din ea. În „Războiul lumilor”, din 1898, invadatorii marțieni folosesc un tip de dispozitiv laser și, în „Lumea eliberată”, din 1913, Wells a prezis bombele atomice și iarna nucleară ce ar urma unui război atomic.
Ideea lui privitoare la drepturile globale ale omului, cuprinsă în „Drepturile omului”, din 1940, a fost inclusă în Declarația Drepturilor Omului a ONU în 1947.
4. Morgan Robertson
În „Scufundarea Titanului sau Futility”, publicată în 1898, americanul Morgan Roberston a scris despre un transatlantic masiv, care era considerat de nescufundat.
În carte, nava Titan ridică ancora în luna aprilie și lovește un aisberg în Oceanul Atlantic. Vasul se scufundă, cu 2.987 de pasageri, plus echipajul. Mulți au murit fiindcă pe vas nu erau destule bărci de salvare.
Pe 14 aprilie 1912, vasul de croazieră Titanic, cel mai mare transatlantic de până atunci, declarat ca fiind „de nescufundat” de către compania proprietară White Star Line, plecase din Southampton, Anglia și se îndrepta spre New York, când a lovit un aisberg.
Morgan Robertson pare să fi prevestit naufragiul Titanicului
1.533 de oameni au murit fiindcă pe vas nu erau destule bărci de salvare. Cartea aparține acum domeniului public și poate fi citită online sau descărcată de pe site-ul Gutenberg.org.
În 1914, Robertson a mai publicat o povestire, „Beyond the spectrum”, în care se pare că a prezis atacul japonez de la Pearl Harbor, care s-a adeverit pe 7 decembrie 1941.
5. John Brunner
Acțiunea cărții „Stand on Zanzibar”, de John Brunner, are loc în 2010. Cartea a fost publicată în 1968 și se referă la subiecte precum căsătoriile între persoane de același sex, dezincriminarea consumului de marijuana, terorism global, suprapopulare, declinul numărului fumătorilor, videochat, lăcomie și consumerism, Uniunea Europeană și un președinte al SUA pe nume „Obomi”. Destul de straniu.
Oare acești autori chiar puteau să vadă în viitor? Erau, oare, capabili urmărească evenimentele contemporane lor și să le urmărească progresia logică?
Sau poate că unii cititori iau aceste idei din cărți drept inspirație pentru noi invenții și convenții sociale? Poate că răspunsul la toate aceste întrebări este, pur și simplu, „da”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu