Al Doilea Război Mondial a fost una dintre cele mai devastatoare perioade din istoria omenirii. Conflagrația a schimbat totul, prin salturi tehnologice, putere nucleară și multe altele. Cu toate acestea, în afara unor repere generale, lumea nu știe foarte multe despre Al Doilea Război Mondial.

În lista de mai jos, îți prezentăm câteva adevăruri mai puțin cunoscute despre acest conflict nimicitor.

1. Aproximativ 3% din populația lumii de la 1939 a fost ucisă în Al Doilea Război Mondial

Georges Blind, din Rezistența franceză, este împușcat de un pluton de execuție german

Al Doilea Război Mondial a ucis peste 60 de milioane de oameni, adică mai mult de 3% din populația estimată a lumii în anul 1939 (adică două miliarde). Niciodată în istoria omenirii nu mai muriseră atâția oameni în urma unui război.

Dacă numărăm și morțile survenite de pe urma bolilor și a foametei generate de război, numărul victimelor urcă la 80 de milioane. Guvernul rus a raportat că URSS a pierdut 26.6 milioane de vieți în timpul războiului.

În august 2009, Institutul Polonez al Memoriei Naționale a estimat numărul de morți din Polonia a fi între 5.6 și 5.8 milioane, în timp ce pentru Germania, Rudiger Overmans, istoric al armatei germane,  a propus cifra de 5.3 milioane. România a pierdut aproximativ 300.00 de soldați și 200.000 de civili (ca urmare a activităților militare și crimelor împotriva umanității).

2. 80% dintre bărbații născuți în URSS în 1923 au murit în Al Doilea Război Mondial
Al Doilea Război Mondial

Germania și aliații săi au invadat URSS în 1941. A fost o invazie uriașă și soldații sovietici tineri, născuți la începutul anilor ’20, nu aveau experiența pentru a face față unui asemenea atac.



Au fost luați prin surprindere și au fost uciși sau au fost luați prizonieri.

3. Toate animalele veninoase de la Grădina Zoologică din Londra au fost ucise
Al Doilea Război Mondial

Când a început războiul, aproape toate animalele veninoase de la grădina zoologică din Londra au fost ucise. Asta, pentru a evita eventuale victime cauzate de animalele veninoase care ar fi putut scăpa, în cazul în care grădina zoologică ar fi fost bombardată.

Totuși, unele viețuitoare au fost cruțate: un dragon de Komodo și aligatorii din China. De asemenea, doi pitoni au fost păstrați în niște cutii mari de lemn.

4. „Operațiunea Barbarossa” a Germaniei a dus la uciderea în masă a 5.5 milioane de prizonieri
Al Doilea Război Mondial

În numai opt luni, naziștii au ucis 2.8 milioane de prizonieri sovietici. Au folosit tehnici ca înfometarea, expunerea la gaze toxice și incinerarea.

Toate acestea făceau parte din „Operațiunea Barbarossa” a lui Hitler, în cadrul căreia peste 5.5. milioane de prizonieri sovietici au fost uciși pe loc sau au fost trimiși în Germania ca să fie exterminați.



5. În apele Noii Caledonii au fost tesate 3.700 de „bombe Tsunami”
În Al Doilea Război Mondial, SUA și Noua Zeelandă au desfășurat o operațiune secretă, numită „Proiectul Seal”, în cadrul căruia au testat un dispozitiv care se putea măsura cu bomba nucleară.

Dispozitivul putea da naștere unui șir de zece explozii, care aveau drept rezultat un tsunami de zece metri, care putea inunda un oraș întreg. Testele au avut loc în Noua Caledonie și în Auckland.

6. Hitler plănuia să transforme Moscova într-un lac
Al Doilea Război Mondial

În timp ce invada Rusia, Hitler se hotărâse să folosească Moscova drept capitală administrativă, în anul 1941. Se hotărâse ca apoi, la fel ca în cazul Leningradului și al Kievului, să facă Moscova una cu pământul și să-i ucidă pe cei 4 milioane de locuitori din acest oraș.

Plănuia să acopere Moscova cu un lac artificial, scufundând orașul prin deschiderea barajelor de pe canalul Moscova-Volga.

7. În Al Doilea Război Mondial, Japonia a aruncat peste China pureci cu ciumă bubonică
Al Doilea Război Mondial

Un raport recent al unui medic din Tokyo a dat la iveală faptul că, în Al Doilea Război Mondial, un oraș din China a fost bombardat cu pureci infestați cu ciumă bubonică.

Drept rezultat, în China a izbucnit o epidemie gravă. La sfârșitul lui 1940, peste 100 de oameni au murit din cauza ciumei în orașul Ningbo, potrivit bacteriologului Huang Ketai.

8. În Al Doilea Război Mondial, soldații sovietici au violat două milioane de femei germane
Spre sfârșitul războiului, Aliații au început să ocupe teritoriul german. În această perioadă, în Germania au avut loc violuri în masă, comise mai ales de soldații sovietici.



Multe surse arată că conducerea sovietică era la curent, însă a păstrat tăcerea. Numărul cazurilor de viol este estimat la peste două milioane. Femeile siluite aveau vârste cuprinse între 13 și 70 de ani.

9. Japonezii au avut o mașină de ucis mai eficientă decât a germanilor
Cu toții știm că Adolf Hitler și naziștii au ucis milioane de evrei în Al Doilea Război Mondial. Șocant este faptul că încă și mai mulți chinezi au fost uciși de către japonezi.

Împăratul Hirohito și trupele japoneze au fost implicați în crime de război grave, comise față de civilii și prizonierii chinezi.

10. Aproximativ 1.1 milioane de copii au fost uciși în Holocaust

Potrivit memoriilor puținilor copii care au supraviețuit, aproximativ 1.1 milioane de copii evrei au fost persecutați de naziști în timpul războiului. Familiile de evrei trebuiau să se ascundă, să emigreze și să sufere din cauza atrocităților naziste.

Mulți dintre copiii care au fost băgați în închisoare au fost apoi uciși în Holocaust.

11. După război, Hitler plănuia să construiască „Muzeul unei rase dispărute”, în care să expună artifacte iudaice
Hitler plănuia să construiască „Muzeul unei rase dispărute”, în care toate artifactele și rămășițele evreilor aveau să fie păstrate după ce avea să ucidă toți evreii.

12. Japonia și Rusia încă nu au semnat un tratat prin care să ratifice sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial




Deși manualele menționează data la care s-a sfârșit Al Doilea război Mondial, acesta nu s-a sfârșit – tehnic vorbind. Japonia și Rusia nu au semnat vreun tratat de pace și încă se ceartă pentru Insulele Kurile, care au fost ocupate de ruși în timpul războiului.

Așa că războiul s-a sfârșit pentru celelalte națiuni, însă pentru ruși și japonezi el continuă sub forma disputei pentru Insulele Kurile.

13. Zilnic, în Germania sunt descoperite, în medie, 15 bombe neexplodate

Au trecut peste 70 de ani de când a fost lansată ultima bombă în timpul războiului și au fost semnate mai multe tratate de pace. Însă în Germania încă sunt găsite aproximativ 5.500 de bombe pe an.

Multe au fost detonate în anii trecuți și multe sunt încă ascunse în solul Germaniei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI