Din 2021 nu vom mai schimba ora, a decis, prin vot, Parlamentul European. Un sondaj din 2018 arată că aceasta era dorința a peste 80% dintre europeni.
Trecerea la ora de vară ucide mai mulți oameni în trafic, după cum arată numeroase studii.
Perturbarea unei ore sau două de somn aproape dublează riscul accidentelor în trafic. Cea mai amplă cercetare care a studiat impactul trecerii la ora de vară a analizat o perioadă de 21 de ani și a concluzionat că, de fiecare dată, în lunea de după schimbarea orei sunt mai multe accidente decât într-o zi de luni obișnuită.
După acest studiu solid realizat de cercetători de la Johns Hopkins și Stanford, au urmat numeroase alte analize care au întărit ideea că schimbarea orei este dăunătoare pentru oameni.
Un studiu din 2012 arată că în zilele de după schimbarea orei crește numărul victimelor infarctului. În plus, s-a demonstrat că afectarea somnului crește riscul de a face gripă și scade productivitatea la muncă. Pe termen lung, cele mai comune efecte sunt problemele de inimă, obezitatea, diabetul și depresiile.
Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și invers a rămas o inerție din timpul Primului Război Mondial. Nu doar că azi nu mai ajută societatea, dar este chiar periculoasă.
De ce s-a tot schimbat ora și de ce nu mai e nevoie de asta
Se pare că Benjamin Franklin a fost primul care a recomandat schimbarea orei, doar că a făcut-o în glumă, potrivit datelor culese de Departamentul de Energie al SUA.
Abia în 1916, Germania a fost prima țară care a folosit trecerea la ora de vară pentru a economisi resurse în timpul Primului Război Mondial. Aceleași rațiuni au stat la baza adoptării orei de vară de atât de multe state (nu toate) – ideea fiind că oamenii folosesc mai puțină electricitate seara (fiindcă se culcă cu o oră mai devreme) și dimineața.
Winston Churchill, mare susținător al trecerii de la timpul de iarnă la cel de vară, zicea că la o schimbare pierdem o oră și la cealaltă câștigăm o oră – dar studiile arată că, în realitate, nu câștigăm niciodată (organismul este afectat în ambele scenarii).
În ceea ce privește economia de energie, deși mai multe date arată că într-adevăr scade consumul de energie electrică, schimbarea orei duce la un consum mai mare de combustibil. Așa că, per ansamblu, cel mai probabil nu ajută nici mediul înconjurător.
Deprivarea de somn ne face mai proști, mai grași, mai deprimați, mai săraci, mai slabi la sex și mai predispuși la cancer, Alzheimer sau la deces într-un accident rutier. O spune știința.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu