Schwerer Gustav a fost construit la sfârșitul anilor 1930 de către membrii Krupp, ca artilerie de asediu cu scopul explicit de a distruge linia franceza Maginot, cea mai puternică fortificație din lume la acea vreme. În anii 1930, Franța a construit o serie de fortificații masive numite linia Maginot pentru a proteja țara împotriva unei noi invazii venite din est. Aceste fortificații erau unele dintre cele mai puternice existente la acea vreme, cu buncăre subterane, adăposturi pentru infanterie, baricade și mine antitanc.

Pentru a putea străpunge o asemenea apărare Hitler credea că are nevoie de o armă extrem de puternică, motiv pentru care a cerut construirea celui mai puternic tun din lume. Inginerul Erich Müller a calculat că, pentru a trece de șapte metri de beton armat sau un metru de placă blindată de oțel, un obuz ar trebui să fie propulsat de un tun de dimensiuni uriașe. Arma ar fi trebuit să aibă un diametru interior mai mare de 80 cm, o lungime mai mare de 30 de metri, și o greutate de peste 1300 de tone. Când aceste idei i-au fost prezentate lui Hitler, acesta le-a aprobat, iar fabricarea armei enorme a început în 1937.



În mai puțin de doi ani, tunul era gata de testare. Avea 1.350 de tone și trăgea cu proiectile ce aveau o greutate de șapte tone pe o distanță de 47 de kilometri. Schwerer Gustav era un monstru absolut ce nu putea fi mișcat asamblat. În schimb, tunul a fost împărțit în mai multe bucăți, fiind transportat cu ajutorul a 25 de vagoane de marfă spre locul de desfășurare a testării. Aici, a fost reasamblat, o sarcină la care au luat parte 250 de bărbați, care au avut nevoie de trei zile pentru a reface întreaga armă. Deși testul armei a fost un succes, potrivit naziștilor prezenți la fața locului, arma nu prea a fost folosită în cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda timpului și a banilor cheltuiți pentru construirea armei, aceasta a văzut puțină acțiune pe câmpul de luptă și nu a fost folosită deloc împotriva francezilor. Germania a invadat și ocupat Franța în 1940, înainte ca arma să fie gata.



Schwerer Gustav a fost dislocat totuși pe Frontul de Est la Sevastopol, în Rusia, în timpul asediului din 1942. A fost nevoie de 4000 de bărbați și de cinci săptămâni pentru ca arma să fie pregătită de tragere. În următoarele patru săptămâni, Gustav a tras de 48 de ori, distrugând o fabrică de armament și alte obiective strategice sovietice din zonă. După ce au pierdut războiul pe frontul de Est, nemții au distrus uimitoarea mașinărie de luptă, de teamă ca nu cumva tehnologia să ajungă pe mâinile sovieticilor.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI