Săptămâna trecută, autorităţile americane au căzut de acord asupra modului în care produsele alimentare crescute din celule animale trebuie reglementate, deschizând drumul către aducere pe farfurii a „cărnii de laborator”.
Deşi detaliile tehnice nu au fost încă confirmate, FDA (Food and Drug Administration) ar superviza colectarea şi diferenţierea celulelor în timp ce USDA (Department of Agriculture) ar superviza producerea şi etichetarea produselor, scrie Medical Xpress.
„Acest cadru s-ar folosi de expertiza ambelor organizaţii în reglementarea produselor de origine animală pentru consum uman”, au precizat oficialii într-o declaraţie.
Problema dacă acest tip de aliment ar trebui să fie aprobat nu s-a pus niciodată în SUA. De fapt, există câteva „laboratoare de carne”, dar costurile de producţie sunt foarte mari şi nimeni nu a ieşit pe piaţă cu un aliment.
Susţinătorii demersului aduc ca argument evitarea măcelăririi animalelor şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fiind o opţiune sustenabilă pentru a hrăni populaţiile.
„Consumatorii americani merită o varietate de alegeri sănătoase, umane şi sustenabile”, a precizat Jessica Almy, director la The Good Food Institute.
Dar există dezbateri cu reprezentanţii fermelor, aceştia din urmă considerând că aceste produse nu pot fi numite „carne”.
Acest articol din 2011 arată începutul cercetării în domeniu :
Un nou studiu a constatat că, în loc de a sacrifica animale, carnea poate fi obţinută direct în laborator, fapt ce ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fără a afecta gustul cu care ne-am obişnuit.
Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ceare efecte îngrijorătoare asupra mediului. Cercetătorii de laOxford şi de la Universitatea din Amsterdam vin cu o soluţie pentruomnivorii care vor să protejeze mediul: carnea crescută înlaborator.
Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivatăutilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reducedrastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui laasigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiileconsumatoare de carne.
Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creşterea animalelor pentru hrană sunt responsabile pentruaproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreagalume. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuripentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prinflatulenţă.
Hanna Tuomisto şi colegii săi de la Oxford susţine că trecereala carnea sintetică ar reduce cu 96% producţia de gaze cu efect deseră. Creşterea cărnii în laborator ar duce la reducere cu45% a energiei folosite pentru obţinerea unui kilogram de carne şiar necesita doar 1% din suprafaţa agricolă şi 4% din cantitatea deapă folosite astăzi.
Singura excepţie o face carnea de găină, momentan fiind maieficient din punct de vedere energetic să se crească un pui înfermă, decât să fie sintetizată carnea în laborator.
Până la comercializarea cărnii create in vitro va maidura în jur de cinci ani, prezice Tuomisto. Dar ca rezultate se vaobţine mai degrabă o carne tocată. Pentru a testa o fripturăcrescută în laborator, Tuomisto susţine că va mai dura încă zeceani.
"Carnea sintetică este formată din ţesut muscular similar cu carnea produsă în mod convenţional, numai tehnica de producţiediferă", relatează Fast Company.
Comparând-o cu carnea creată de japonezi din deşeuri umane, această carnesintetică ce a fost concepută în laborator pare mai atrăgătoare.Alegerea consumului de carne sintetică va aduce beneficii ecologiceşi va fi preferată datorită costurilor reduse.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu