În 1894, căutătorii de aur ruşi au descoperit un obiect neobişnuit din lemn în turbăria Shigir aflată la aproximativ 100 de kilometri de Ecaterinburg. Aparent, sculptura ar fi avut peste cinci metri atunci când ar fi fost asamblată complet şi ar fi avut opt feţe umane sculptate pe ea.
Deşi anterior cercetătorii au sugerat că scuptura a fost realizată în urmă cu 9.500 de ani. analizele mult mai avansate din ultimii ani indică faptul că este mult mai veche. Conform Mail Online, specialiştii au ajuns în prezent la concluzia că aceasta are peste 11.000 de ani vechime, fiind astfel una dintre cele mai vechi sculpturi antropomorfice din lume ce ar putea oferi informaţii despre credinţa vânătorilor-culegători.
Sculptura denumită Shigir Idol se află în prezent în Muzeul Regional Sverdlovsk. De asenenea, este de două ori mai veche decât faimoasele piramide din Egipt. Deşi mare parte din sculptură a supravieţuit trecerii timpului, unele părţi au fost pierdute, iar în prezent statuia ajunge la peste trei metri. Conform ultimelor analize, sculptura a fost realizată din lemn de zadă de către artiştii din antichitate ce au utilizat diferite unelte pentru a-i conferi detaliile caracteristice.
Conform specialiştilor, formele în zig-zag aflate pe trunchiul statuii ar putea avea legătură cu credinţele spirituale. În afară de sculptura capului din vârful statuii, sunt şi alte feţe sculptate ca astea. Fiecare dintre acestea pare ''distinctă'', notează specialiştii. ''Am putea concluziona că vânătorii-culegători aveau ritualuri complexe şi moduri prin care îşi exprimau ideile,'' a declarat arheologul Thomas Terberger din cadrul Universităţii din Gottingen, Germania.
Deşi conţine mai multe chipuri, statuia ar fi fost realizată dintr-un singur trunchi de copac, iar mostrele din centrul acestuia prelevate în 2014 de către cercetători au dezvăluit că statuia are aproximativ 11.600 de ani vechime.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu