Misterul mortii lui Rasputin.A fost otravit, impuscat, batut si aruncat in lac. Grigori Rasputin este una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei Rusiei. Inconjurata de misticism si mister, legenda lui Rasputin uimeste si acum audienta, la aproape o suta de ani de a moartea sa.
Rasputin a reusit sa urce pe scara sociala, pana la curtea tarului rus, de la un simplu taran la cel mai important consilier, in numai zece ani, datorita prieteniei sale cu tarina Alexandra, sotia Tarului Nicolae al II-lea, care il vedea ca pe un salvator religios, scrie How Stuff Works. Modul in care a murit este, si acum, unul dintre cele mai controversate episoade ale istoriei.
Grigori Eftimovici Rasputin s-a nascut in 1869, in Siberia. In adolescenta sa a intrat intr-o secta numita Khlysts pe ai carei promotori i-a intalnit intr-o manastire. Aceasta secta era un amestec de violenta cu erotism. Adeptii ei practicau autoflagelarea. Ei sustineau ca mantuirea consta de fapt in pacatuirea in grup pentru ca, mai apoi, sufletul sa fie izbavit.
In 1905, calatorind sub imaginea de predicator si vindecator, Rasputin a ajuns la Sankt Petersburg. Acolo, el a fost prezentat cuplului regal Romanov, Nicolae al II-lea si Alexandra. Un an mai tarziu, Rasputin a fost acceptat in cercul regal.
Succesul lui Rasputin la curtea regala l-a avut la baza pe fiul cel mic al tarului care suferea de hemofilie, o afectiune ereditara, care impiedica sangele sa se coaguleze. Boala baiatului era principala preocupare a tarinei care cauta neincetat leacuri pentru Alexei. Rasputin a fost adus la curte pentru a-l vindeca pe baiat si, in numai un an, ar fi aparut dovezi conform carora ar fi reusit sa ii reduca durerile si sa ii amelioreze starea. Nimeni nu stie cum a reusit Rasputin acest lucru, cert este ca tarina a fost multumita de rezultatul obtinut.
[caption id="attachment_868" align="aligncenter" width="1024"] Misterul mortii lui Rasputin[/caption]
In 1912, Alexei a cazut de pe cal si a inceput sa sangereze intern. Atunci, Rasputin i-a scris tarinei si i-a spus sa nu isi faca griji ca baiatul va fi bine a doua zi. Pana in ziua urmatoare, sangerarea baiatului se oprise, asa cum se oprise si cu sase ani in urma. Acela a fost momentul cand tarina a inceput sa aiba incredere deplina in Rasputin.
Rasputin a fost injunghiat in plina strada
In tot acest timp, alti membri de la curtea regala incepusera sa fie suspiciosi cu privire la relatia apropiata a lui Rasputin cu tarina. Primul ministru, Piotr Stolipin, nu avea incredere in asa-zisele puteri ale lui Rasputin.
Stolipin a inceput sa sape in trecutul vindecatorului si a planuit sa il indeparteze de la curte in 1911. Nu a mai apucat sa faca dezvaluirile pentru ca a fost impuscat in timpul unui spectacol de opera. A murit trei zile mai tarziu. Unii sustin ca insusi tarul ar fi pus la cale asasinatul.
Atat de apropiata devenise relatia lui Rasputin cu familia regala pana in 1912, ca acesta ajunsese sa se refere la tar si la tarina cu apelativele "mama" si "tata".
La intrarea in Primul Razboi Monidial, in august 1914, popularitatea familiei regale scazuse foarte mult in randul rusilor. In momentul in care tarul Nicolae a parasit palatul pentru a trece la conducerea armatei pe front, Rasputin a incercat sa ii ia locul, ca figura autoritara, alaturi de tarina. Potrivit volumului "De la Putin la Rasputin", de Vladimir Fedorovski, Rasputin ajunsese chiar sa numeasca ministri. Iar tarina Alexandra il sustinea.
In acel an, Rasputin a supravietuit unei tentative de asasinat. Pe 16 iunie, o femeie pe nume Khioniya Kozmisna Guseva, care s-a prefacut ca e cersetoare, l-a injunghiat pe Rasputin in stomac, in fata casei sale. Dar, desi rana parea a fi letala, Rasputin s-a vindecat cateva saptamani mai tarziu.
"Tu, sotul tau si copiii tai veti trai atata timp cat voi trai si eu. Cand mie imi va veni sfarsitul, voi o sa ma urmati in scurta vreme", au fost spusele lui Rasputin catre tar si tarina dupa tentativa de asasinat.
Greu de ucis
In 1916, un grup de nobili s-au adunat pentru a planui asasinarea lui Rasputin. Printul Felix Iusupov l-a invitat la el acasa, pe 29 iunie 1916. Casatorit cu nepoata tarului, printul pusese la cale uciderea lui Rasputin. Motivul ar fi fost "salvarea Rusiei de le un colaps iminent".
Potrivit istoricilor, Rasputin ar fi fost atras la casa printului de frumoasa sa sotie. Printul l-ar fi servit pe acesta cu aperitive si vin care contineau cianura cat pentru cinci oameni. Totusi, Rasputin a venit, a mancat de toate si nu parut sa se simta rau. Iusupov a intrat in panica in acel moment. Hotarat sa il ucida, printul a scos pistolul si a tras nimerindu-l in spate pe Rasputin.
Dupa ce Rasputin a picat la pamant, printul si grupul de complot au mers la etaj sa sarbatoreasca. Dupa o vreme, Iusupov a venit sa il verifice si, desi nu se simtea niciun fel de puls, cronicarii vremii povestesc ca acesta a deschis ochii uitandu-se fix catre calaul sau. Intr-o clipa, Rasputin s-ar fi ridicat si ar fi incercat sa fuga.
Printul si ceilalti oameni care se aflau in casa au pornit in urmarirea victimei. In curtea casei, Rasputin a mai fost impuscat inca de doua ori si apoi batut cu o bata de cauciuc. Pentru a se asigura ca nu se trezeste din nou, barbatii l-au invelit intr-o patura si l-au aruncat in raul inghetat.
Cadavrul lui Rasputin a fost gasit a doua zi. Un brat era iesit din patura, indicand ca barbatul inca mai traia atunci cand a fost aruncat in apa. Potrivit raportului de autopsie, Rasputin ar fi murit de hipotermie, desi un glont il nimerise in cap. Nu s-a gasit niciun fel de otrava in organismul sau.
La numai cateva luni de la moartea lui Rasputin, dinastia Romanovilor s-a prabusit. "Daca cei din familia voastra care imi doresc moartea vor reusi sa ma ucida, atunci niciun membru al familiei voastre nu va mai ramane in viata mai mult de doi ani", ar fi scris Rasputin cu ceva vreme inainte de moartea sa. Pe 16 iulie 1918, tarul, tarina si cei cinci copii au fost executati de revolutionari.
Teorii moderne ale istoricilor arata ca moartea lui Rasputin ar fi putut fi pusa la cale de agenti ai serviciului secret britanic.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu