Inventie : smartwatch
Anul inventiei : dupa 1972
Inventatori : Companii : Hamilton Watch, Seiko, Samsung, Sony Ericsson,
Inventatori : Steve Mann
Istoria smartwatch-ului
Un smartwatch (sau ceas inteligent) este un ceas de mana computerizat cu o functionalitate imbunatatita care depaseste cronometrarea. In timp ce unele modele pot realiza unele sarcini de baza precum calcule, traduceri si jocuri, smartwatch-urile moderne sunt, practic, computere la purtator. Multe smartwatch-uri ruleaza aplicatii mobile, in timp ce un numar mic de modele ruleaza un sistem de operare mobil si functioneaza ca playere media portabile, oferind utilizatorului redarea de radio FM, de fisiere audio si video prin intermediul unei casti Bluetooth. Unele modele de smartwatch, numite si “watch phones (ceasuri telefon)”, au capabilitatile unui telefon mobil.
Primul ceas digital, care a debutat in anul 1972, a fost un “Pulsar” realizat de compania “Hamilton Watch”. “Pulsar” a devenit un brand care ulterior, in 1978, a fost achizitionat de “Seiko”. In 1982 un ceas “Pulsar”, modelul “NL C01“, a fost lansat, acesta fiind capabil sa stocheze 24 de cifre, astfel devenind primul model de ceas cu memorie prgramabila de catre utilizator.
Cei de la “Seiko” au mai lansat o linie de produse in urmatorii ani. In 1984 a aparut modelul “RC-1000 Wrist Terminal”, acesta fiind capabil sa interactioneze cu un computer. In anul 1985 a fost lansat modelul “RC-20 Wrist Computer”, ceasul avand un microprocesor de 8 biti, o memorie ROM de 8 KB si o memorie RAM de 2 KB, aplicatii pentru planificari, notite si un calculator cu patru functii. Tot in anul 1985 a fost lansat si modelul “RC-4000 Graph Data”, acesta primind titlul de “cel mai mic terminal de computer din lume”.
Faimosul ceas inteligent “Timex Datalinx” a fost introdus in anul 1994. Primele modele de “Timex Datalinx” puteau realiza un mod de transfer de date wireless pentru a comunica cu un computer personal. Programarile si contactele create in “Microsoft Schedule+”, predecesorul “MS Outlook”, puteau fi transmise foarte usor catre ceas prin intermediul unui protocol wireless.
In anul 1998, Steve Mann a inventat, a proiectat si a construit primul ceas inteligent “Linux”, pe care l-a prezentat pe data de 7 februarie 2000 la IEEE ISSCC2000, unde a fost numit “tatal dispozitivelor de calcul la purtator”.
In 1999 cei de la “Samsung” au lansat primul telefon ceas din lume, modelul “SPH-WP10“. Acest smartwatch avea o antena proeminenta, un ecran LCD monocrom si un timp de vorbire de 90 de minute cu ajutorul unui microfon si a unui difuzor integrate. In 2009 compania a lansat modelul “S9110 Watch Phone” care avea un ecran LCD color de 1,76 inch si o grosime de 11,98 milimetri.
Compania “Sony Ericsson” a lansat, in anul 2010, modelul “Sony Ericsson LiveView”, un smartwatch care era de fapt un ecran extern Bluetooh pentru un smartphone Android.
Analistul in dispozitive pentru consumatori, Avi Greengart, de la firma de cercetare “Current Analysis”, a sugerat ca 2013 sa fie “anul smartwatch-ului” deoarece componentele au devenit indeajuns de mici si de ieftine si multi consumatori detin smartphone-uri care sunt compatibile cu dispozitivele portabile.
La “Consumer Electronics Show” din 2014 un numa foarte mare de smartwatch-uri au fost lansate de catre diferite companii precum “Razer Inc”, “Archos” si multe alte companii printre care si unele aflate la inceput de drum. Unele persoane au inceput sa numeasca expozitia “CES 2014“ o “revolutie a incheieturii mainilor” datorita numarului mare de lansari de smartwatch-uri si a publicitatii pe care le-au primit acestea la inceputul anului 2014.
Aceste ceasuri inteligente pot include functii precum camera, accelerometru, termometru, alimetru, barometru, busola, cronograf, telefon mobil, navigatie GPS, ecran tactil, afisaj grafic, difuzor, planificator, ceas, carduri SD care pot fi recunoscute drept dispozitive de stocare in masa de catre computer si baterie reincarcabila. Smartwatch-ul poate comunica diferite dispozitive precum casti wireless, pompe de insulina, microfoane, modem-uri, si alte dispozitive.
In continuare va invitam sa urmariti un scurt video (aprox. 7 min) in limba engleza despre istoria smartwatch-urilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu