Se poate spune fara nicio exagerare ca Adolf Hitler a inselat moartea de nenumarate ori. In martie 1943, colonelul Henning von Tresckow si locotenentul Fabian von Schlabrendorff au reusit sa puna o bomba in avionul lui Hitler, dupa o vizita efectuata de acesta la cartierul general al Grupului de Armate Centru din Smolensk.
Vestea ca avionul a aterizat in siguranta in Rastenburg, Prusia, i-a inmarmurit pe conspiratori, care au facut tot posibilul sa recupereze bomba mascata intr-o cutie cu vinuri. Ei au descoperit mai apoi ca bomba nu a explodat din cauza temperaturii scazute din cala avionului.
Tentativele esuate de asasinare a Fuhrer-ului
Colonelul Rudolph Christoph von Gersdorff urma sa fie ghidul Fuhrer-ului cu ocazia unei prezentari la Berlin a armelor capturate de la Uniunea Sovietica, la doar o saptamana de la tentiva lui Tresckow. In captuseala buzunarelor de la haina a ascuns doua bombe care aveau o limita de timp de zece minute.
Planul sau era sa se arunce in aer, luandu-l cu el nu numai pe Hitler, dar si pe Goring si Himmler, care erau si ei prezenti. Vizita oficiala trebuia sa dureze 20 de minute dar, dintr-un capriciu, Hitler si-a redus vizita la doar cateva minute. A incercat sa il retina, dar nu a reusit. Dupa plecarea lui, colonelul von Gersdorff a avut la dispozitie doar cateva secunde pentru a dezamorsa cele doua bombe.
Miscarea de rezistenta germana impotriva conducerii naziste
Aceste tentative nu erau izolate, ci faceau parte dintr-un efort concentrat al unor ofiteri din armata germana, dar si civili care voiau eliminarea lui Hitler si scoaterea Germaniei din razboi. Rolul colonelul Tresckow a fost pivotal, el recrutand o mare parte din ofiterii germani, punand bazele unei retele conspirative ce a ajuns sa numere cateva mii de oameni.
Printre cei recrutati de Tresckow s-a aflat si Claus von Stauffenberg, care a revigorat miscarea. Acesta s-a dovedit foarte hotarat si a ajuns sa coordoneze eforturile rezistentei. Impreuna cu Tresckow si generalul Friedrich Olbricht, Stauffenberg a modificat planul operational Walkure (Operatiunea Walkiria).
Acesta prevedea initial mentinerea ordinii sociale si protejarea guvernului in cazul unei amenintari interne, prin folosirea Armatei Teritoriale de Rezerva a Germaniei.
Complotul de asasinare a lui Hitler si lovitura de stat
Rezistenta planuia ca, dupa ce Hitler este asasinat, vina sa cada pe SS, iar Armata Teritoriala sa fie folosita pentru a dezarma si aresta membrii gruparii paramilitare, dar si alte figuri proeminente ale Partidului Nazist.
Stauffenberg a reusit sa primeasca un post care i-a permis sa ia parte la consiliile de razboi prezidate de Hitler, la "Barlogul Lupului", ascunzatoarea secreta a conducatorului german din Prusia.
Dupa mai multe intarzieri in executia planului de asasinare, din varii motive, pe 20 iulie, lui Stauffenberg i se iveste o noua sansa si profita de ea. Activeaza bombele din servieta sa si in drum spre buncarul unde urma sa se tina consiliul afla cu stupoare ca Hitler a decis sa schimbe locul intalnirii. Este redirectionat catre o alta cladire.
Sala in care s-a tinut consiliul de razboi era destul de mare, cu ferestrele deschise, iar masa in jurul careia s-au adunat ofiterii si Fuhrer-ul era din lemn masiv.
Stauffenberg isi aseaza servieta cat mai aproape de Hitler si a aranjat sa fie scos din sala, cu doar cateva minute inainte ca bomba sa explodeze.
Operatiunea Walkiria
Colonelul este martorul exploziei distrugatoare si convins ca Hitler este intr-adevar mort se deplaseaza spre Berlin de unde pune in aplicare operatiunea Walkure. In acel moment, oamenii loiali rezistentei intrerup orice comunicare cu Barlogul Lupului si incep procesul de preluare a puterii.
Este anuntat ca Hitler a fost ucis de SS, iar Armata Teritoriala incepe sa aresteze membrii Partidului Nazist. Berlin, Paris, Viena sau Praga erau sub controlul celor din miscarea de rezistenta.
Insa, se auzeau zvonuri din ce in ce mai razlete ca Hitler supravietuise. Cu cateva momente inainte de explozie, servieta plina de explozibili fusese mutata in spatele unui picior al masei de lemn. Atunci cand a detonat, piciorul a deviat forta exploziei si l-a protejat pe Hitler, iar socul s-a propagat mai mult in afara salii, din cauza geamurilor deschise.
Persoanele care s-au aflat in partea opusa au avut rani mai grave, iar trei ofiteri si o stenografa au murit. Daca acest consiliu s-ar fi tinut in buncar, asa cum se facea de obicei, Hitler cu siguranta nu ar fi supravietuit.
Innabusirea complotului
Dupa ce a devenit evident ce se intampla, oamenii loiali lui Stauffenberg care se aflau la Barlogul Lupului au fost arestati si comunicatiile restabilite. Hitler l-a sunat pe maiorul Otto Remer, comandantul Armatei Teritoriale, si i-a cerut sa ii aresteze pe conspiratori.
Odata ce s-a confirmat ca Hitler era intr-adevar in viata, sprjinul pentru miscarea de rezistenta a incetat. Pana la miezul noptii, lovitura de stat a esuat, iar cei mai importanti conspiratori au fost arestati.
Generalul Olbricht si colonelul Stauffenberg au fost executati la miezul noptii. Ca urmare a acestei tentive de asasinat, inca 5.000 de persoane au fost executate pentru implicarea lor in complotul de pe 20 iulie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu