Unele evenimente petrecute de-a lungul timpului au la origine acţiuni pe care istoricii refuză uneori să le ia în considerare.
Pe parcursul istoriei au existat numeroase legende legate de faptul că unele detalii, aparent insignifiante, ar fi schimbat lumea, aşa cum era ea percepută până atunci. Există însă unele coincidenţe care, însă, nu pot fi trecute cu vederea şi pe care specialiştii le consideră extrem de importante în evoluţia unui anumit eveniment.
Iată câteva dintre detaliile care au marcat cursul istoriei, într-un mod mai mult sau mai puţin semnificativ:
Epilepsia Ioanei d'Arc
Ioana d'Arc este cunoscută pentru faptul că a fost ghidată în lupta sa de vocile divine ale sfintelor Ecaterina şi Margareta. Numeroase cercetări realizate de-a lungul timpului susţin însă că Fecioara din Orleans ar fi suferit, de fapt, de epilepsie idiopatică parţială cu halucinaţii auditive. Deocamdată, specialiştii nu pot confirma acest diagnostic, deoarece, până în momentul de faţă, nu au fost descoperite rămăşiţe ale Ioanei d'Arc care să le furnizeze cercetătorilor probe de ADN.
Drogul folosit de Moise pe Muntele Sinai
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că celebrul ,,tufiş în flăcări", menţionat de Moise de mai multe ori în Vechiul Testament, este, de fapt, acacia, un arbore ale cărui frunze conţin o substanţă halucinogenă cunoscută sub numele de ,,dimetiltriptamină". Cercetătorii susţin că, în momentul în care profetul a primit Cele 10 Porunci pe Muntele Sinai, el a fost sub influenţa drogului, mai ales pentru că, în timpul procesiunii, el ar fi putut vedea lumini puternice similare cu cele descrise în Biblie.
Originea suferinţelor lui Henric al VIII-lea
În prima parte a conducerii sale, Henric al VIII-lea s-a dovedit un lider capabil şi de necontestat. După ce a trecut prin două accidente, în 1524 şi 1536, situaţia sănătăţii sale mintale (şi nu numai) s-a degradat constant, iar monarhul şi-a pierdut din capacităţi. Oamenii de ştiinţă susţin că traumatismele pe care le-a suferit regele în timpul turnirurilor i-au adus boala cunoscută sub numele de ,,Encefalopatie Traumatică Cronică", iar aceasta ar fi stat la baza tuturor afecţiunilor de care Henric a suferit ulterior.
Sir Thomas Bludworth şi Marele Incendiu din Londra
În 1666, un incendiu puternic distrugea cea mai mare parte a Londrei. În momentul în care a fost înştiinţat de faptul că aproape întreg oraşul era cuprins de flăcări, primarul de la acea vreme, Sir Thomas Bludworth, a refuzat să se implice spunând că ,,focul poate fi stins chiar şi dacă urinează o femeie". În ciuda faptului că nu a dat ordin ca incendiul să poată fi limitat, Bludworth a rămas în funcţie până la finalul vieţii sale.
Cornul de secară şi Revoluţia Franceză
,,Marea Frică", evenimentul cunoscut drept catalizator al Marii Revoluţii Franceze a rămas până astăzi învăluit în mister. Nimeni nu şi-a putut da seama ce i-a determinat pe ţărani să se îndrepte împotriva conducătorilor lor. Cu toate acesta, în anii '70, istoricii puneau evenimentul pe seama faptului că cei revoltaţi consumaseră secară infestată cu ciuperca cunoscută sub numele de ,,cornul secarei", în limbaj ştiinţific ,,Claviceps purpurea". Specialiştii susţin că ingerarea acestei plante provoacă paranoia şi halucinaţii, într-un mod asemănător LSD-ului.
Sursa: listverse.com,descopera.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu