Deși cercetată intens, istoria Egiptului Antic păstrează încă multe enigme nedezlegate. Cu toate că această civilizație a lăsat în urmă multe izvoare scrise, cercetătorii știu încă prea foarte puține despre ea.

Intenționat sau nu, egiptenii ne-au lăsat moștenire multe structuri enigmatice, pe care încă nu le-am înțeles pe deplin. O cultură aparte, egiptenii aveau o altă viziune asupra vieții și – mai ales – asupra morții.

Numeroase izvoare ne dau indicii despre această cultură misterioasă, dar multe secrete sunt imposibil de descifrat în prezent. Iată câteva dintre ele.

1. Cum a murit Tutankhamon?



Deși a murit de tânăr, Tutankhamon este probabil cel mai faimos faraon din istoria Egiptului Antic. A urcat pe tron la doar 9 ani și face parte din Epoca de aur a faraonilor.

S-a căsătorit la doar 7 ani, cu Ankesenamon, nimeni alta decât sora sa vitregă. A domnit în Egipt doar 9 ani, murind la frageda vârstă de 19 ani.

Mumia sa a fost descoperită în 1925 de echipa arheologului Howard Carter, iar de atunci a fost analizată de mai multe ori.
Cu toate acestea, nimeni n-a putut spune cu exactitate ce a determinat moartea prematură a faraonului. Radiografiile arată că Tutankamon era sănătos și într-o formă foarte bună.

Nu avea nicio infecție, iar în acest context moartea sa e cu atât mai inexplicabilă. În 2013, o echipă de cercetători britanici a realizat un film documentar, „Tutankamon: Misterul mumiei arse”.

Pe baza radiografiilor realizate în 1968 (dublate de un RMN realizat în 2005), cercetătorii au descoperit că Tutankamon prezenta multiple fracturi și avea un picior rupt.

Pe baza acestor date, oamenii de știință au concluzionat că faraonul a murit, cel mai probabil, într-un accident nefericit. Potrivit National Geographic, este foarte posibil ca Tutankamon să fi fost lovit de un car de război, de un cal sau chiar de un hipopotam.

Asta ar explica, spun cercetătorii, multiplele fracturi la nivelul coastelor. O altă teorie a fost avansată de profesorul Albert Zink, de la Institutul Italian pentru Mumii.

Potrivit lui Zink, care se bazează pe 2.000 de tomografii computerizate și pe teste ADN, Tutankamon ar fi murit din cauza faptului că era produsul unei relații incestuoase.

Părinții lui erau frați, iar acest lucru este posibil să fi avut un impact major asupra sănătății faraonului. Mai mult, Zink susține că accidentul cu carul de război e aproape imposibil. Principalul motiv? Avea un defect la unul dintre picioare și nu putea sta în picioare fără susținere.

De altfel, în mormântul lui Tutankamon au fost găsite 130 de bastoane, pe care probabil că le utiliza frecvent. Desigur, în lipsa altor dovezi, orice teorie cu privire la cauza morții faraonului este doar o speculație.


2. Istoria Egiptului Antic – încălțările din templul din Luxor



În 2004, arheologul Angelo Sesana a publicat un articol în revista Mnemonia, cu privire la o descoperire făcută de echipa sa în Egipt.

Potrivit articolului, Sesana și echipa sa au descoperit un borcan, plasat intenționat în spațiul îngust dintre două ziduri de cărămidă ale unui templu din Luxor. Înăuntrul borcanului se aflau șapte perechi de încălțăminte.

De ce au fost ele puse în borcan și de ce au fost ascunse în templu? Nimeni nu știe cu exactitate. Andre Veldmeijer, expert în moda Egiptului Antic, a examinat fotografii ale încălțămintei găsite de Sesana. Potrivit expertului, este vorba despre încălțăminte scumpă, produsă în altă țară.

Așadar, fostul lor proprietar trebuie să fi fost o persoană bogată. Ce l-a putut determina pe acest om să pună pantofii într-un borcan, iar apoi să-i ascundă în templu? Nimeni nu știe și nu putem face altceva decât să speculăm.

Un alt mister al acestor pantofi este vechimea lor. Ei au cel puțin 2.000 de ani, dar fără datarea cu carbon, nu vom putea ști cu exactitate. Din păcate, datarea cu carbon este aproape imposibilă, deoarece pantofii sunt într-o stare avansată de degradare.
Potrivit lui Veldmeijer, înainte de a fi scoși din borcan, pantofii erau într-o stare remarcabil de bună. Dar, odată scoși la lumina zilei, starea lor s-a deteriorat grav.

3. Secretul mumiei care urlă



Mumiile cu guri deschise, care par să strige, nu sunt o raritate în istoria Egiptului Antic. De fapt, egiptenii obișnuiau să deschidă gurile celor mumificați, pentru a ajuta spiritele să mănânce, să bea și să respire în viața de dincolo.

Cu toate acestea, există o mumie a cărei expresie e mai terifiantă decât în mod obișnuit. Expresia facială a mumiei denumite de arheologi „Bărbatul necunoscut E” arată agonie pură și nimeni nu știe de ce.

Potrivit National Geographic, mumia a fost descoperită în 1886, iar expresia feței ei a stârnit curiozitatea comunității științifice. Există multe teorii cu privire la identitatea și cauza morții acestei persoane, dar niciuna nu a fost confirmată încă.

Unii cercetători cred că ar putea fi vorba de un bărbat care a murit otrăvit sau care a fost îngropat de viu. Alții cred că bărbatul a fost un prinț hitit, care a fost asasinat.
Un studiu realizat în 2008 sugerează că mumia ar putea fi prințul Pentewere, executat pentru că a încercat să-și asasineze tatăl, faraonul Ramses al III-lea.

Dacă teoria este adevărată, ea ar explica modul în care bărbatul a fost înmormântat: înfășurat în piele de oaie, semn că a comis nelegiuiri în timpul vieții. Această teorie ar putea explica și de ce mormântul nu a fost marcat în vreun fel.

Potrivit lui Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, aceasta era cea mai grea pedeapsă în istoria Egiptului Antic, deoarece sufletul nu putea trece în lumea de dincolo.

De asemenea, trupul misteriosului bărbat a fost mumificat superficial: nu a fost deshidratat, creierul n-a fost scos din cutia craniană, iar rășina a fost turnată în grabă.


4. Istoria Egiptului Antic – unde a dispărut Nefertiti?



Alături de Cleopatra, Nefertiti este una dintre cele mai faimoase faraoane din istoria Egiptului Antic. A domnit alături de faraonul Amenhotep al IV-lea, până când… a dispărut. După 1336 î.e.n., nu există niciun document care să o menționeze.

Istoricii nu știu care a fost soarta celebrei faraoane, iar lipsa unui mormânt face ca descifrarea misterului să fie și mai grea. Unii istorici presupun că Nefertiti ar fi murit subit, în urma unei epidemii care a lovit Egiptul.

Alții cred că, de fapt, Nefertiti a căzut în dizgrație, iar numele ei a fost șters din toate documentele și de pe toate monumentele vremii.

Alții cred că Nefertiti și-ar fi schimbat numele, prima oară în Ankhkheperure Neferneferuaten, iar apoi în Ankhkheperure Smenkhkare și că ar fi domnit pentru scurt timp drept unică suverană. Din păcate, toate acestea sunt doar speculații și nimeni nu cunoaște cu siguranță soarta lui Nefertiti.


5. Cine a construit complexul de piatră de la Nabta Playa?



Stonehenge nu este singurul complex circular de piatră din lume. Există o structură asemănătoare și în sudul Egiptului. Cercul de piatră de la Nabta Playa este o grupare de pietre plate, descoperită în 1974 de o echipă de aheologi.

Potrivit revistei Archeology Expert, complexul este mult mai mic decât cel de la Stonehenge, dar este posibil să fi avut aceeași întrebuințare. Însă, în lipsa unor dovezi clare, este greu de spus care era utilitatea acestei construcții.

Într-o lucrare din 2005, astrofizicianul Thomas Brophy susține că imaginile captate de sateliți indică faptul că acest complex ar fi fost utilizat în scopuri astronomice.

Potrivit teoriilor, modul în care au fost aranjate pietrele, dar și mormintele de oameni și animale din apropiere sugerează că cercul de piatră ar fi avut o conexiune simbolică cu cerurile.


Nu se știe cu exactitate dacă este vorba de stele, de Soare sau vreun zeu antic despre care nu știm nimic. Potrivit lui Brophy, datele adunate până acum sunt foarte puține. Mai mult, se pare că enigmatica structură este încă în mare parte îngropată în nisip, doar un număr mic de pietre fiind vizibil în prezent.

Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.
Descoperă și România Misterioasă, Misterele României.
Ramâi uimit cu Știri pe Turte, cele mai ciudate noutăți.
Index articole Terra Misterioasă



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI