- 18:18
- Just Admin
- incalzirea globala, natura, Natură, Suntem aproape de colaps ? Ce inseamna 2 grade.
- No comments
Suntem aproape de colaps ? Ce inseamna 2 grade. În ultimii 20 de ani, problema creşterii temperaturilor cu 2 grade Celsius a fost punctul central al unor înţelegeri realizate de Consiliul Uniunii Europene. Însă de ce sunt aceste 2 grade Celsius atât de importante?
Totul a început în 1975, când economistul dr. Wiliam Nordhaus a început să vadă încălzirea globală ca pe o ameninţare la adresa economiei globale. Nordhaus susţinea că o creştere a temperaturilor la nivel global cu 2 grade Celsius (provocat de dioxidul de carbon produs de om) ar putea schimba clima, însă efectele nu ar fi putut fi vizibile ''în următoarele sute de zeci de ani.''
Însă temerile lui Nordhaus privind cele 2 grade Celsius se bazau pe studii ştiinţifice. Având în vedere faptul că dioxidul de carbon accelera încălzirea planetei, Nordhaus a calculat ce s-ar întâmpla dacă concentraţia s-ar dubla. De asemenea, el a mai prezis că omenirea se îndreaptă către ''o zonă periculoasă'', cele 2 grade Celsius fiind atinse în anul 2030, informează PopScience.
În următorii 20 de ani, cercetătorii au avertizat omenirea despre efectele dioxidului de carbon. În 1992, Naţiunile Unite au stabilit un Acord pentru Schimbările Climatice prin care se dorea oprirea efectelor realizate de oameni asupra climei. Însă nu a fost impusă nicio limită privind emisiile de carbon. Patru ani mai târziu a apărut şi politica celor 2 grade Celsius. În 2016, la aproape 40 de ani de la discuţiile provocate de Nordhaus, în cadrul Acordului de la Paris a fost impusă limita de 2 grade Celsius.
Deşi 2 grade Celsius nu pare mult, ultima oară când Pământul a fost atât de cald, oceanele acopereau 70% din planetă, totul se întâmpla practic acum 11.000 de ani.
Chiar şi în prezent, sunt resimţite consecinţele creşterii temperaturilor, vremea devenind mult mai capricioasă.
După atingerea limitei de 2 grade Celsius lumea va fi afectată de secetă, ce va avea un impact negativ asupra economiei, agriculturii, infrastructurii şi a vremii. De asemenea şi ecosistemul va fi distrus de această creştere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu