De ce îţi curge nasul când e frig afară.În această perioadă, e inevitabil să ieși afară în frig și să te trezești că îți curge nasul de parcă cea mai cumplită răceală te-a lovit de nicăieri.

Între 50 și 90% din oameni au parte de un nas care curge când vine frigul. Se numește rinită indusă de frig sau nasul schiorului. Cei care suferă de astm, eczemă sau guturai sunt mai predispuși să aibă parte de asta.

[caption id="attachment_376" align="aligncenter" width="700"]De ce îţi curge nasul când e frig afară De ce îţi curge nasul când e frig afară[/caption]

Atunci când inhalezi aer la temperaturi sub zero grade, temperatura aerului din spatele nasului este undeva între 26 și 30 de grade Celsius. Umiditatea acelui aer este de obicei de 100%, indiferent de temperatura aerului inspirat. Cu alte cuvinte, nasul face exact ceea ce trebuie astfel încât aerul pe care îl inspirăm să fie umed și cald înainte de a ajunge la plămâni.

Acest lucru se datorează nervilor din nas, care sunt stimulați de aerul uscat și rece și trimit semnale către creier. La rândul său, el răspunde prin creșterea fluxului de sânge către nas. Vasele de sânge dilatate încălzesc aerul care trece prin ele. Mai mult, nasul începe să producă mai multe secreții prin glandele mucoase pentru a umidifica aerul care îl traversează. Aerul rece stimulează însă și celulele sistemului imunitar din nas. Ele determină creșterea producției de lichide. Poți pierde între 300 și 400 ml de fluide pe zi în acest mod.

Căldura și pierderea de apă sunt strâns conectate. Mai exact, încălzirea cavităților nazale dac ca mucoasa să fie mai rece decât temperatura internă a corpului. Concomitent, apa se evaporează pentru a umidifica aerul. Acest proces de evaporare are nevoie de cantități mari de căldură pentru a se desfășura – căldură pe care o ia de la nas. Ca răspuns, fluxul de sânge către nas crește, pentru a încălzi aerul. Când acest proces de compensație devine „hiperactiv”, umezeala în exces începe să apară – și de aici nasul care curge când e frig afară.

Cel mai bun tratament este să iei cu tine șervețele sau batoste. Totuși, anumite spray-uri nazale cu proprietăți anti-colinergice și anti-inflamatorii ar putea fi, de asemenea, de folos.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI