Inventie : Drujba
Anul inventiei : sec.XIX
Inventatori : Bernhard Heine (Germania), John Aitken si James Jeffray (Scotia)


Istoria drujbei

Drujba este un fierastrau mecanic, portabil, alimentat de electricitate, aer comprimat, putere hidraulica sau , cel mai comun, de un motor in doi timpi pe benzina. Este folosita in activitati precum defrisari, curatare de crengi sau sectionare. Se mai foloseste la taierea copacilor in cazul unui incendiu pentru suprimarea acestuia. Motorul drujbei pune in functiune un lant cu dinti ascutiti realizati special pentru taiere.

Originile acesteia inca sunt dezbatute, dar o unealta asemanatoare drujbei a fost inventata in jurul anului 1830 de catre ortopedul german Bernhard Heine. Acest instrument, osteotomul, avea un lant cu dinti ascutiti si era actionat manual cu ajutorul unui maner rotativ. Dupa cum ii sugereaza numele, instrumentul era folosit pentru taierea oaselor. Prototipul drujbei cunoscute astazi in industria lemnului a aparut la sfarsitul secolului XVIII de catre doi pionieri in domeniu, doctorii scotieni John Aitken si James Jeffray. Drujba a fost utilizata pentru simfiziotomie si excizia osului. Drujba a fost un instrument chirurgical folositor in marea parte a secolului XIX. Au aparut versiuni mecanizate ale acesteia, dar spre sfarsitul secolului, a inceput sa fie inlocuit de fierastraul cu sarma rasucita “Gigli”.

Prima drujba portabila a fost inventata in anul 1925 de catre compania “Festo”, companie fondata in acelasi an de catre Gottlieb Stoll si Albert Fezer. Alti doi contribuitori importanti la drujba moderna sunt Joseph Buford Cox si Andreas Stihl, cel din urma a patentat si a dezvoltat in 1926 o drjuba electrica folosita pentru sectionari, in 1929 o drujba pe benzina si a fondat compania “Stihl” care le produce in masa. In anul 1927, Emil Lerp, fondatorul “Dolmar”, a dezvoltat prima drujba pe benzina din lume si a produs-o in masa.

Al Doilea Razboi Mondial a intrerupt aprovizionarea cu drujbe germane in America de Nord astfel au aparut noi producatori inclusiv “Industrial Engineering Ltd.” in 1947, stramosii companiei “Pioneer Saws Ltd.” si parte din “Outboard Marine Corporation”, cel mai vechi producator de drujbe din America de Nord.



McCulloch a inceput sa produca drujbe in America de Nord in anul 1948. Modelele timpurii erau grele si trebuiau manevrate de doua persoane. Dupa Al Doilea Razboi Mondial s-au adus imbunatatiri in aliajele de aluminiu si la proiectarile motoarelor, astfel au aparut drujbe mai usoare manevrate de o singura persoana.

Drujba a inlocuit aproape in intregime fierastraul simplu operat manual in silvicultura. Este disponibila in diferite marimi, de la drujba mica electrica destinata pentru gradinarit si operatiuni casnice, la drujba mare pentru taietorii de lemne profesionisti. Membrii unitatilor militare de ingineri sunt antrenati pentru a folosi drujba.

Exista si drujbe speciale care pot taia betoane, caramizi sau piatra. Sunt drujbe obisnuite, dar cu dinti de taiere din diamant, motoare mai puternice si lantul este lubrifiat continuu cu apa din cauza frecarii intense si pentru a inlatura praful.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI