09:53
Just Admin
1801-1900, 1901-2000, accesorii
No comments
Anul inventiei : 1823, 1913, 1932, 1950
Inventatori : Johann Wolfgang Dobereiner (Germania), George G. Blaisdell (SUA)
Istoria brichetei
Bricheta este un dispozitiv portabil folosit pentru a genera o flacara. Este realizata dintr-un recipient de plastic sau metal, ce contine un fluid inflamabil sau gaz lichid presurizat, o metoda de aprindere si o cale de a opri flacara.
Primele brichete erau, de fapt, pistoale cu cremene transformate, ce foloseau praf de pusca. Una din primele brichete a fost inventata in anul 1823 de catre chimistul german Johann Wolfgang Dobereiner si a fost denumita “lampa lui Dobereiner”. Bricheta functiona prin trecerea unui gaz de hidrogen inflamabil, produs in interiorul brichetei printr-o reactie chimica, peste un catalizator de platina care ii provoca aprinderea si emana o cantitate foarte mare de caldura si lumina. Dispozitivul era foare mare si foarte periculos si a fost scos din productie pana la sfarsitul secolului XIX.
Patentarea feroceriului (de multe ori confundat cu silexul) lui Carl Auer von Welsbach, in anul 1903, a facut posibila realizarea brichetelor moderne de astazi. Cand este zgariat, feroceriul produce o scanteie care este responsabila pentru aprinderea combustibilului din brichete si are costuri reduse ceea ce il face portivit pentru obiectele de unica folosinta.
Folosind feroceriul lui von Welsbach, multe companii precum “Ronson” au fost capabile sa dezolte brichete practice si usor de folosit. In 1913 cei de la “Ronson” au lansat prima lor bricheta denumita “Wonderlite” si era un fel de chibrit permanent.
Bricheta “Zippo” a fost inventata de catre George G. Blaisdell in anul 1932. In acelasi an Blaisedell a pus bazele companiei “Zippo” cunoscuta si astazi drept una din cele mai mari producatoare de brichete din lume. Bricheta “Zippo” este cunoscuta pentru fiabilitatea sa, fiind vanduta impreuna cu “Garantia pe Viata” si fiind cunoscuta pentru rezistenta la vant. Majoritatea brichetelor “Zippo” foloseau petrol ca sursa de combustibil.
In anii 1950 s-a produs trecerea de la petrol la butan, deoarece butanul permitea un mai bun control al flacarii si nu avea un miros atat de puternic. Aceasta trecere a permis si folosirea scanteii piezoelectrice ce a inlocuit nevoia unei roti de feroceriu in unele brichete si a fost folosita la multe brichete “Ronson”.
In zilele noastre cele mai multe brichete din lume sunt produse in China si Tailanda, compania “Baide International” fiind cel mai mare producator si exportator de brichete din lume.
In anul 2005, bricheta a fost aleasa ca cel mai bun dispozitiv din lume in emisiunea lui Stephen Fry, “Stephen Fry’s 100 Greatest Gadgets”, fiind descrisa ca fiind “foc la o pocnitura de degete”.
Alte evenimente petrecute in aceeasi perioada istorica:
Apocalipsa. Extraordinar documentar color despre Primul Război MondialApocalipsa. Acest extraordinar documentar color despre Primul Război Mondial a fost realizat de francezi și difuzat pe Național Geografic, filmul documentar, format din 5 episoade, are nota 9 pe IMDB. Imaginile sunt reale, fi… Read More
JFK a avut o pasiune pentru femeile frumoase. Multe au fost spioane ale comunistilorJFK a avut o pasiune pentru femeile frumoase. Multe au fost spioane ale comunistilor.Recent președintele Statelor Unite a anunțat declasificarea a 2.800 de documente privitoare la asasinarea lui John F. Kennedy în 1963. În ac… Read More
Mesaje secrete, care declansau Revolutia, in ziarele din 18 decembrie 1989Mesaje secrete, care declansau Revolutia, in ziarele din 18 decembrie 1989.Pe 18 decembrie 1989 apare in ziarul Scinteia tineretului un articol cu sfaturi pentru cei care stau la plaja prea mult.De unde plaja in decembrie si … Read More
Acum 25 de ani s-a trimis primul SMSAcum 25 de ani s-a trimis primul SMS.Scriem si primim zilnic zeci sau chiar mai multe mesaje de tip SMS. Dar primul asemenea mesaj a fost trimis exact cu un sfert de secol in urma. Se intampla in Marea Britanie."Merry Christm… Read More
Cum a fost împiedicat Regele Mihai să intre în România, de către IliescuFostul preşedinte al României Ion Iliescu şi-a exprimat regretul faţă de dispariţia regelui Mihai, despre care a spus că şi-a făcut datoria cu onoare şi a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, dar se face că uită m… Read More
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu