Există multe preconcepții legate de culoarea pielii, dar cei mai mulți dintre noi nu știm care e, de fapt, motivul pentru care un argentinian, de exemplu, are pielea mai închisă la culoare decât un rus.

Cea mai simplă explicație pentru care nuanța pielii oamenilor diferă de la o zonă la alta o reprezintă localizarea geografică a acestora. Astfel, populațiile cu pielea cea mai închisă la culoare vor fi mereu în zonele mai apropiate de ecuator, în timp ce populațiile cu cea mai deschisă la culoare piele vor fi așezate în apropierea polilor. Pe scurt, un ten închis este avantajos în locurile însorite, iar tenul deschis în locurile cu mai puțin soare. Însă cum s-a întâmplat acest lucru?



Culoarea pielii este influențată de două lucruri esențiale: acidul folic, cu rol important în producerea de globule roșii și vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor. La rândul lor, acestea sunt influențate de razele ultraviolete, care distrug acidul folic și stimulează producerea vitaminei D, după ce pielea este expusă la aceste raze.

Deci este nevoie de un echilibru: oamenii trebuie să protejeze acidul folic, pentru a nu fi distrus de razele soarelui, dar să absoarbă îndeajuns de multe raze UV pentru a putea produce vitamina D. Astfel, au nevoie de o doză medie de soare, care satisface ambele cerințe ale corpului. În timp ce intensitatea razelor UV este dictată de geografie, cantitatea care pătrunde în piele depinde de nivelul de pigmentare al pielii.

Acum șapte milioane de ani, culoarea pielii strămoșilor noștri nu era vizibilă, având în vedere că, în etapele inițiale ale evoluției, pielea acestora era acoperită de păr. Se presupune, totuși, că aveau o piele deschisă la culoare, asemănătoare cu cea a primatelor, care au astăzi, sub blană, o piele palidă. Pe măsură ce strămoșii noștri au scăpat de păr, pielea a devenit o problemă, din cauza expunerii acesteia la razele UV, mai ales în zonele de lângă ecuator. Din moment ce expunerea la soare puternic avea efecte dăunătoare pentru corp, soluția a fost ca pielea să devină permanent închisă la culoare, pentru a se proteja de intensitatea razelor UV.


Când o anumită cantitate de raze ultraviolete pătrunde în piele, acestea ajută corpul uman să folosească vitamina D pentru a absorbi calciul necesar pentru niște oase puternice. Acest echilibru explică de ce în cazul oamenilor din zonele geografice mai reci și cu mai puțină lumină de la soare, a intervenit selecția naturală, care a dat pielii nivelul ideal de pigment pentru a putea face față razelor UV din mediul în care trăiesc.

Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.
Descoperă și România Misterioasă, Misterele României.
Ramâi uimit cu Știri pe Turte, cele mai ciudate noutăți.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI