Un văl straniu de zăpadă neagră a căzut în mai multe localităţi siberiene din regiunea Bazinului Kuzneţk, unde locuiesc aproximativ 2,6 milioane de oameni şi unde se află unul dintre cele mai mari câmpuri de producţie de cărbune.



Zăpada este contaminată cu praf de cărbune care a fost eliberat în atmosferă în urma exploatării de la suprafaţă şi de la fabricile din regiune. Un oficial al unei centrale cu cărbune a spus că unul dintre filtrele care trebuia să împiedice praful să iasă s-a defectat. Totuşi, zăpada neagră şi toxică pare să fie un fenomen regulat în regiune şi nu este legat neapărat de o singură sursă, scrie Live Science.

„Este mai greu să găseşti zăpadă albă decât zăpadă neagră în timpul iernii”, a precizat Vladimir Silvyak, un membru al ONG-ului Ecodefense. „Mereu există mult praf de la cărbune în aer. Când zăpada cade, devine vizibil. Nu îl poţi vedea în restul anului, dar este acolo”, a adăugat acesta.



Bazinul Kuzneţk este unul dintre cele mai mari câmpuri miniere de exploatare a cărbunelui din lume, întinzându-se pe circa 26.000 de kilometri pătraţi în sudul Siberiei. Un studiu din 2015 de la Ecodefense a arătat că cetăţenii din această regiune au o speranţă de viaţă cu 3-4 ani mai mică decât media naţională a Rusiei şi au un risc dublat de apariţie a tuberculozei şi a tulburărilor mintale în perioada copilăriei.


Zăpada neagră este o trăsătură frecvent întâlnită în regiune, iar eforturile de diminuare a cantităţii de toxine din atmosferă au lipsit.

Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.
Descoperă și România Misterioasă, Misterele României.
Ramâi uimit cu Știri pe Turte, cele mai ciudate noutăți.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI