Un văl de secrete acoperă încă circumstanţele în care a fost asasinat cel mai iubit preşedintele din istoria Statelor Unite ale Americii.

A fost ucis de KGB. Lee Harvey Oswald era, de fapt, agent dublu. Sau este încă în viaţă, iar asasinatul a fost doar o diversiune. Ba nu, l-au omorât chinezii. Sau chiar serviciile secrete americane pentru că se dorea înlăturarea lui de la putere. Şi pe Marylin au ucis-o pentru că ştia prea mult. Numărul teoriilor privind asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este atins doar de numărul ipotezelor legate de o altă moarte „celebră”-cea a lui Elvis.

Pe 22 noiembrie 1963 JFK a fost împuşcat mortal în oraşul Dallas din statul Texas de către Lee Harvey Oswald. Mai mult de o jumătate de veac a trecut de la momentul care a schimbat lumea, însă misterul din jurul asasinării celui mai iubit preşedinte american rămâne. În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy, îmbrăcată în deja emblematicul costum roz. 50 de minute mai târziu, trei focuri de armă au fost trase spre maşina decapotată din care cei doi zâmbeau larg şi făceau cu mâna. Peste altă jumătate de oră, Kennedy era declarat mort, iar fotografiile cu Jackie în costumul pătat de sângele soţului erau developate şi încadrate în machetele paginilor de ziar din întreaga lume.



„Păi, s-a terminat totul acum“

Atacatorul, Lee Harvey Oswald, a fost prins la câteva zeci de minute de când preşedintele a fost declarat mort. L-au arestat însă pentru o altă crimă, abia apoi şi-au dat seama cu cine au de-a face. Avea 24 de ani când a apăsat pe trăgaci, ascuns în spatele unei ferestre de la etajul al şaselea al clădirii în care se afla Depozitul de Carte al statului Texas. Lucrase în cadrul forţelor armate navale ale Statelor Unite, dar dezertase în URSS în 1959 şi a locuit acolo aproape trei ani. Când a fost prins de poliţişti, a spus sec:„Păi, cred că s-a terminat totul acum”.

Mărturii despre moartea lui JFK

În urma a patru anchete oficiale, autorităţile federale americane au stabilit că Oswald este cel care l-a ucis pe Kennedy şi că al doilea glonţ tras de acesta, care l-a lovit pe preşedinte în cap, a fost cel fatal. Însă mărturiile uneia dintre asistentele care se afla la spitalul din Dallas atunci când a fost adus JFK şi care a participat direct la manevrele pentru salvarea lui indică o cu totul altă poveste. Phyllis Hall avea 28 de ani când a fost mai mult târâtă de-un agent al serviciilor secrete într-o sală de operaţii pentru a ajuta la manevrele de resuscitare, îşi aminteşte ea acum.



Glonţul fatal

Erau mulţi doctori în încăpere şi unul dintre ei i-a spus să-i îngrijească preşedintelui capul, despre care îşi aminteşte că „fusese spulberat” de focurile de armă. Însă, în timp ce făcea asta, asistenta a văzut un glonţ suspect, care nu semăna deloc cu celelalte extrase din corpul lui John F. Kennedy. Glonţul ar fi fost „înlăturat” imediat ce l-a văzut asistenta şi nu s-a mai pomenit de el din acel moment.

Simpatia lui Oswald pentru URSS şi ideologia sovietică este de notorietate. Însă faptul că el a fost ucis la doar două zile de la asasinarea preşedintelui a ridicat multe semne de întrebare:a fost lichidat pentru a nu vorbi?

Detectivul Jim Leavelle, care l-a interogat pe Lee Harvey Oswald imediat după asasinarea lui J.F. Kennedy a oferit presei americane detalii neştiute până acum despre momentele care au urmat după moartea preşedintelui american. Leavelle spune că a decis atunci să rămână încătuşat alături de suspect deoarece poliţia din Dallas primea multe ameninţări cu moartea la adresa lui Oswald. „I-am spus că, dacă cineva trage în el, sper să aibă aceeaşi precizie ca a lui, să nu mă împuşte pe mine. El a început să râdă şi a spus că nimeni nu va trage în el“, a mărturisit fostul detectiv american despre acele momente tensionate.

Totuşi, la scurt timp, Oswald a fost împuşcat mortal de către Jack Ruby, angajat al unui club de noapte din Dallas. Leavelle spune că doar printr-un miracol glonţul nu l-a lovit şi pe el. Nepoata detectivului, Kate Greindling, spune că toată atenţia s-a concentrat asupra morţii lui Oswald, nu şi asupra prinderii lui. „Cred că oamenii vor să se concentreze asupra morţii deoarece, dacă el n-ar fi murit, nu ar mai exista teorii ale conspiraţiei.

Ar fi urmat un proces şi el ar fi fost găsit vinovat“, concluzionează Kate Greindling. Ea spune că ceea ce au reuşit poliţiştii atunci este de-a dreptul remarcabil. Neavând la dispoziţie staţii de emisie-recepţie sau GPS-uri, poliţiştii americani l-au prins pe Oswald în doar 88 de minute, aceasta fiind o performanţă remarcabilă.

Ce crede văduva lui Oswald

Marina Oswald Porter, rusoaică de origine, astăzi în vârstă de 72 de ani, văduva lui Lee Harvey Oswald, este convinsă că tatăl celor doi copii ai săi nu l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy, ci că Lee a fost doar un ţap ispăşitor al unui complot în care au fost implicate CIA şi Mafia. Ea s-a recăsătorit şi trăieşte acum într-un micuţ oraş din Texas. Chiar şi după 50 de ani de la asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy, peste jumătate dintre americani – mai exact, 61% – cred că „Băiatul de Aur” al Americii a fost ucis într-o conspiraţie mondială, potrivit unui sondaj realizat recent de compania de cercetări Gallup.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI