Ca multe altele in stiinta, originea exacta a apei pe Pamant este inca foarte controversata. Oamenii de stiinta continua sa faca cercetari intense pentru elucidarea acestui mister.
Un lucru pare cert: exista la fel de multa apa pe Pamant astazi ca si la inceputuri, cand lumea s-a format, cu nici o picatura mai mult sau mai putin.
71% din suprafata Pamantului este acoperita de apa. Mai mult, 70% din corpul nostru este apa. Apa este simbolul planetei noastre. Noi suntem planeta albastra. Planeta vie.
Dar de unde vine apa, cum a aparut, cum s-au format oceanele si marile?
Cei mai multi oameni de stiinta considera ca planeta noastra s-a format cu foarte putina apa sau chiar fara. Ei pun “hidratarea” Pamantului pe seama cometelor si a asteroizilor. Cometele sunt considerate ca fiind cei mai primitivi membrii ai universului nostru, se numesc si “bulgari de zapada murdara”, deoarece sunt alcatuiti in mare parte din gheata.
Cercetatorii au descoperit ca gheata din comete contine gaze nobile si un cocktail de substante alcatuit din silicati, carbon si praf interplanetar. Asteroizii, desi au ajuns intr-un numar mai mare in coliziune cu Pamantul ( 70%, fata de 30% cat reprezinta cometele care au ajuns in contact cu planeta noastra), contin mai putina apa, sunt alcatuiti in mare parte din roci. Se presupune ca apa a ajuns prima data pe Pamant acum 3,8 miliarde de ani in urma unui bombardament intens al sistemului solar de catre aceste comete si asteroizi, care au lovit in numar mare planeta noastra, aducand apa, samanta vietii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu