Un nou studiu a urmărit parcursul bacteriei Mycobacterium tuberculosis care cauzează tuberculoza, boală infecţioasă extrem de periculoasă, cunoscută ca TBC, ceea ce îi va ajuta pe savanţi în explicarea răspândirii bolii, care îşi are originea în Africa, ajungând ulterior în barăcile şi băile Imperiului Roman.
Studiul cercetătorilor de la University of Wisconsin-Madison arată că atunci când Roma a devenit o superputere în Mediterană, cel puţin o varietate de patogen al tuberculozei s-a putut plimba prin tot spaţiul controlat de romani, scrie Science Alert.
Efectele acestei boli sunt catastrofale, mai ales că este vorba despre o boală infecţioasă (cu transmitere de la un om la altul).
Pentru a înţelege cum această boală se răspândeşte pentru luptele viitoare cu această maladie, este benefică o privire în trecut. Aşadar, echipa de cercetători americani a realizat unele descoperiri interesante.
„Ce am dorit să fac a fost să dau un context istoric datelor genomice”, a precizat Caitlin Pepperell, o autoare a studiului.
Până acum, au fost identificate şapte varietăţi de tuberculoză în întreaga lume, toate legate de o boală umană care a apărut acum câteva zeci de ani în urmă în Africa.
Datele genomice din noul studiu au venit de la peste 550 de mostre de bacterie de tuberculoză provenite de la populaţiile moderne din Africa, Asia şi Europa, întocmind un arbore al varietăţilor bacteriei. Astfel, cercetătorii au aflat că ultima dată când acestea formau o familie mare era acum 4.000 - 6.000 de ani. De asemenea, deşi trei din cele şapte varietăţi nu s-au extins prea deaprte, restul au făcut-o.
Datele ramificării se aliniază cu evenimente semnificative de cădere şi ascensiune a civilizaţiilor, o varietate intrând într-o expansiune majoră în secolul I e.n.
„Perioada se potriveşte cu expansiunea romană şi cu explorarea în jurul Mediteranei”, a precizat Pepperell. „A existat contact între populaţiile umane care nu a existat până atunci”.
Acelaşi tipar a fost observat şi de altă echipă de cercetători care au studiat o varietate de tuberculoză din China, arătând că data răspândirii acesteia se potriveşte cu data apariţiei cultivării orezului în regiune, acum 6.600 de ani.
14:14
Just Admin
i.e.n., Istorie
No comments
Alte evenimente petrecute in aceeasi perioada istorica:
Misterele istoriei. Cine a scris Biblia ?Robert Beckford a învățat Biblia pe genunchii mamei sale și a crescut crezând că este adevărată cuvânt cu cuvânt. Dar, la 20 de ani de la botezul său ca baptist, Beckford nu mai este la fel de sigur că în „cartea cea bu… Read More
Misterele de la Newgrange, cel mai important monument preistoric al IrlandeiLa 21 decembrie 1969, arheologul irlandez Michael O’Kelly se afla în încăperea întunecată semănând cu o peşteră din interiorul unui tumul preistoric, aflat la Newgrange, în nord-estul Irlandei. Pregătit să-şi înregistreze imp… Read More
Misterul morții lui Alexandru MacedonCu peste două mii de ani în urmă, Alexandru cel Mare, un tânăr trac-macedonean genial a ridicat aproape de unul singur primul mare imperiu al Antichităţii. Imperiul său, care nu i-a supravieţuit, se întindea din Grecia până î… Read More
Misterioasa civilizație dispărută Norte Chico, cea mai veche civilizație din Lumea NouaEnigmatica civilizatie Norte Chico a fost întemeiata, dupa cum putem deduce dupa grandioasele sale urme, de catre o societate umana evoluata, apartinând erei precolumbiene.Aceasta civilizatie enigmatica a înflorit în Peru, cu… Read More
Cel mai vechi manual de chirurgie din lume are 3600 de aniEdwin Smith Papyrus este un document medical și, cel puțin până acum, este cel mai vechi document cu informații chirurgicale din lume. A fost creat în jurul anului 1600 î.Hr., dar examinarea atentă a scrisului arată că docume… Read More
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu