Tehnicile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi ce nu-ţi trebuie. Sigur ai pățit asta. Te-ai dus la supermarket să cumperi niște lapte și te-ai întors acasă cu jumătate de magazin în sacoșe.

Tacticile de păcălire a supermarketurilor au existat dintotdeauna, pentru a te face să îți golești buzunarele. Cu cât petreci mai mult timp holbându-te la rafturi, cu atât mai probabil va fi să cumperi ceva de care nu ai neapărat nevoie.

Dacă vrei să știi ce trucuri folosesc supermarketurile pentru a te face să cumperi mai mult, lista de mai jos te va ajuta cu siguranță.

La supermarket, fructele și legumele sunt udate ca să arate mai apetisant

Când vezi angajații că udă cu apă legumele și fructele, probabil te gândești că astfel ele nu se vor strica prea repede. Adevărul este că această practică le face să se strice mai ușor. În realitate, motivul pentru care angajații spray-ază produsele cu apă este pentru a le oferi un aspect de „proaspăt cules”, care te va convinge să le cumperi.

Carnea, laptele și produsele lactate sunt departe de intrare

În cele mai multe supermarketuri, vei fi nevoit să străbați o porțiune bună de magazin pentru a ajunge la carne, lapte și produse derivate din acestea. În acest fel, cumpărătorii vor trece pe lângă rafturi tentante, din care vor avea ce să aleagă, înainte să ajungă la ceea ce le trebuie cu adevărat.

Prețul produselor de bază e scăzut pentru a oferi iluzia de ieftin

Oamenii își formează părerea cu privire la valoarea unui supermarket după prețurile produselor de bază – precum pâine, lapte și ouă. Acestea au, de regulă, prețuri acceptabile. În schimb, costul altor produse este ridicat. Cumpărătorii nici nu observă aceste lucruri – la urma urmei, nu mai realizezi că înghețata era cam scumpă când iaurtul l-ai luat ieftin,

Mirosurile au și ele un rol important în supermarket

Zona de gastronomie din supermarketuri are întotdeauna miros de pâine proaspătă și pui la cuptor, iar asta nu este întâmplător. Aparent, aceste arome îți activează glandele salivare și îți înăbușă orice inhibiții ai fi avut legate de ce să pui în coș.

[caption id="attachment_722" align="aligncenter" width="600"]Tehnicile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi ce nu-ţi trebuie Tehnicile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi ce nu-ţi trebuie[/caption]

Coșurile mari te fac să cumperi pe măsură

Coșurile mari nu au la bază un scop tocmai nobil. Un experiment a arătat că, atunci când mărimea coșului a fost dublată, oamenii au cumpărat cu 40% mai mult, potrivit lui Martin Lindstrom, consultant de marketing și autor „Brandwashed”.

Plantele, fructele și legumele sunt aproape mereu plasate la intrare

Teoretic, plasarea florilor, fructelor și legumelor la intrare creează un ambient colorat care îți va da o stare de bine. Cu cât te simți mai bine, cu atât cresc șansele să cumperi ceva. Tocmai de aceea, vei vedea roșiile, merele și orhideele undeva pe la intrarea în magazin.

Produsele pentru copii sunt plasate mai jos

Nivelul ochilor la copii este ceva mai jos, motiv pentru care cerealele pline de zahăr, sucurile colorate și bomboanele gumate sunt plasate atât de jos. Un copil care se plânge părinților că vrea neapărat un anumit produs pe care l-a văzut este o motivație bună pentru aceștia să cumpere.

Brandurile generice sunt și ele tot jos

Brandurile specifice supermarketurilor sau cele mai puțin cunoscute sunt plasate mereu jos. Nu întâmplător ele sunt și mai ieftine. Brandurile de top, pe care supermarketurile vor ca tu să le cumperi, sunt plasate la nivelul ochilor tăi.

La casele de marcat sunt nenumărate dulciuri

Nu există supermarket care să nu aibă la casele de marcat o multitudine de dulciuri de buzunar. Poate că nu plănuiai să le cumperi, dar sunt acolo, au un preț aparent ok, așa că de ce nu?

Unele produse costă mai mult dacă supermarketul este într-o zonă importantă

Nu toate lanțurile de supermarketuri au aceleași prețuri în toate locațiile. De fapt, într-o zonă puternic populată, aceeași pungă de chipsuri ar putea costa mai mult decât un supermarket de la periferie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI