La mai puţin de opt luni de la începutul anului, omenirea a consumat deja resursele pentru 2015.
”Ziua datoriei ecologice” este ”sărbătorită” în acest an joi. Această zi marchează data la care ”cererea anuală a umanităţii de bunuri şi servicii pe care pământul şi apele le pot asigura - fructe şi legume, carne, peşte, lemne, bumbac pentru îmbrăcăminte şi absorbţia de dioxid de carbon - depăşeşte ceea ce ecosistemele Pământului pot reînnoi într-un an”, explică reprezentanţii Global Footprint Network, un think tank internaţional.
Prin urmare, restul anului vom trăi ”din resursele împrumutate de la generaţiile viitoare”, au arătat şi reprezentanţii World Wildlife Fund.
“Deşi avem toate datele la îndemână, în loc să reuşim să scădem consumul, în primul rând cu o utilizare mai eficientă a resurselor noastre, consumul nostru creşte, iar capacitatea de regenerare a planetei scade. Deja anul trecut foloseam resurse la nivel global de parcă am avea 1,5 planete, punând o presiune imensă pe natură, iar anul ăsta ajungem la punctul de deficit al consumului cu o săptămână mai devreme. Asta exact în momentul în care în România vorbim de o secetă extremă, de scăderea drastică a producţiei agricole şi de perspective puţin îmbucurătoare pentru anul viitor. Trebuie să regândim urgent principiile pe care se bazează societatea noastră. La nivel macro, o astfel de schimbare poate fi generată la Summitul de la Paris, iar la nivelul consumatorilor şi al oamenilor, prin presiune pe autorităţi şi pe industrie, ca aceştia să facă paşi mai rapizi spre sustenabilitate, prin reducerea risipei şi regândirea comportamentului de consum”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.
În fiecare an, această dată cade mai devreme decât în anul anterior. Anul trecut, ziua datoriei ecologice a fost cu şase zile mai târziu, iar în 2000 a fost marcată în octombrie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu