Producatorul de bere 4 Pines Brewing si compania de inginerie spatiala Saber Astronautics Australia au dezvoltat prototipul sticlei pentru berea lor Vostok Space, numita dupa racheta cu care cosmonatul sovietic Iuri Gagarin a ajuns in spatiu in 1961, scrie Space.com.
Cercetatorii au vrut sa le ofere astronautilor experienta autentica a consumarii berii direct din sticla, fara pai. Recipientul dezvoltat de ei foloseste un mecanism care trage berea dinspre fundul sticlei spre gura ei, transformand o sticla obisnuita intr-un rezervor de combustibil, explica acestia.
Cele doua companii au lansat o campanie pe Indiegogo, prin care incearca sa stranga un milion de dolari pentru a-si transpune conceptul in realitate. Participantii la campanie pot cumpara un prototip al sticlei pentru ei insisi. Fondurile colectate vor fi folosite pentru finalizarea designului industrial al sticlei si pentru finantarea cercetatarilor, spun reprezentantii celor doua companii.
Cercetarile vizeaza si determinarea limitelor corpului uman privind consumul de alcool in conditii de microgravitatie, tinand cont si de regulile stricte ale NASA legate de acest aspect.
"Cunoasterea acestor limite este singurul mod responsabil de a le permite exploratorilor sa consume alcool in orice conditii. Pentru ca, daca merita cineva o bere buna, aceia sunt ei", spun australienii.
Nu sunt primii care vin cu ideea de bere spatiala. De exemplu, un experiment finantat de NASA a analizat procesul de fermentare a berii in spatiu, in timp ce rusii au cultivat hamei si orz pe Statia Spatiala Internationala, ba chiar, pe la inceputurile programului spatial, au liofilizat bautura.
Vostok, in schimb, este o bere cu un nivel mai scazut de carbonatare, dar un gust extrem de puternic, care sa poata fi simtit in conditiile modificarilor suferite de papilele gustative in spatiu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu