Conform modelului cosmologic Big Bang, în urmă cu mai mult de 13 miliarde de ani Universul a apărut și s-a extins de la o singularitate primordială. Cu toate acestea, cercetătorii canadieni Latham Boyle, Kieran Finn și Neil Turok au propus o concepţie diferită a acestui model, care sugerează existenţa unui Univers în oglindă față de cel actual, înainte de Bing Bang, care era format din antimaterie şi în care timpul se scurgea în sens invers. Nu este pentru prima oară când fizicienii sugerează existenţa unui alt Univers înainte de Big Bang, dar întotdeauna acesta a fost considerat separat de cel în care trăim.



„În loc să spunem că a existat un Univers diferit înainte de Big Bang, spunem că Universul dinainte de Big Bang a fost, într-un anumit sens, o imagine în oglindă a Universului de după Big Bang. Este ca și cum Universul din prezent a fost reflectat prin Big Bang”, a declarat Latham Boyle.

Gândiți-vă că spargeți un ou în acest Univers în oglindă format din antimaterie. Acesta ar fi făcut din antiprotoni încărcați electric negativ și din antielectroni încărcați electric pozitiv. Iar, din perspectiva noastră asupra timpului, s-ar părea că succesiunea evenimentelor este neobişnuită, oul crăpat devenind un ou fără crăpătură. În mod similar, Universul ar evolua de la o explozie exterioară către o singularitate de tipul Big Bang, care ulterior va exploda în Universul în care trăim. Din această perspectivă, Universul actual şi Universul în oglindă, format din antimaterie, au fost create în momentul Big Bang și au evoluat simultan înainte şi înapoi în timp.

Fizicienii implicați în cercetare susţin că prin această ipoteză s-ar putea explica unele mistere din fizica actuală. De exemplu, s-ar putea explica ce s-a întâmplat în prima secundă a Universului, eliminându-se ipoteza multiversului și ipoteza existenţei unor dimensiuni ascunse ale Universului. Fizicienii au folosit timp de trei decenii aceste ipoteze pentru a explica unele dintre misterele din fizica cuantică și Modelul Standard din fizica particulelor subatomice.


„Prin ipoteza unui spațiu-timp extins, simetric, una dintre particulele despre care deja credem că există, este un neutrin greu de dreapta, numit neutrin steril, devine un candidat principal pentru materia întunecată și nu mai este necesar să inventăm alte particule speculative”, a concis Boyle.

Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI