Citeşti acest text de pe telefon? Dacă răspunsul este unul afirmativ, să ştii că mai sunt muuulţi ca tine. Conform unei companii de analiză media din SUA, americanul de rând petrece aproximativ 2 ore şi 51 de minute pe telefon zilnic, cam 5 ani şi 4 luni din viaţa ta. Cu 36% mai mult decât ne petrecem timpul pentru mâncare şi băutură. Ceea ce înseamnă că de fiecare data când te uiţi pe Instagram este o manifestare a dependenţei tale. Primul pas al recuperării ar trebui să fie acela de a-ţi recunoaşte problema. Pentru că da, folosirea excesivă a telefonului mobil ne poate afecta sănătatea fizică şi mentală. Dacă încă nu eşti convins că eşti dependent de smartphone sau că acest text nu e pentru tine, iată 6 lucruri alarmante ce ar trebui să te pună pe gânduri.
Testul care îţi măsoară dependenţa de telefon
Ştii toate quiz-urile haioase de pe Facebook, nu? Iată unul care chiar ar merita câteva minute din viaţa ta. Smartphone Compulsion Test a fost dezvoltat de David Greenfield, de la Centrul pentru Dependenţa de Internet şi Tehnologie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Connecticut. Potrivit lui Greenfield Un răspuns afirmativ la peste 5 întrebări din cele 15 indică faptul că relaţia dintre tine şi telefonul tău este una problematică. Încearcă-l şi tu, dar fii pregătit! Ai putea credecă poate obţine sub 5 răspunsuri affirmative doar cei care nu au smartphone.
Aplicaţiile social media sunt create în aşa fel încât să te“prindă”
Te trezeşti adesea că stai (zeci de) minute în şir pe telefon fără să îţi dai seama? Sau că dai refresh la feed-ul de pe FB, deşi doar ce ai făcut asta cu câteva minute înainte? Nu te condamna prea tare şi nu te considera o persoană slabă!! Adevărul e că fiecare aplicaţie a fost creată într-un mod inteligent de experţi care ştiu să-ţi manipuleze chimia creierul astfel încât să te atragă să o foloseşti într-un mod care să dea dependenţă. De exemplu, Instagram-ul conţine un anumit cod care îţi arată instant like-urile la o postare, astfel încât să te determine să nu ieşi din aplicaţie după ce ai postat, ci să rămâi acolo să vezi cine îţi dă like în timp real.
Smartphone-urile au ceva în comun cu păcănelele
Cunoşti foarte bine acel frison al anticipării atunci când telefonul face un zgomot: poate fi un mesaj de la tipul mişto de la petrecere sau un mail despre un proiect interesant. Psihologii au un termen pentru acest sentiment irezistibil al imprevizibilităţii: recompense intermitente. Şi ghici care altă maşinărie încurajează comportamente dependente bazându-se pe acel sentiment minunat că se poate întâmpla ceva extraordinary în orice moment.
Telefoanele ne afectează creierul
Simţi că nu te mai poţi concentra? Simţi că ai început să ai probleme cu memoria de când foloseşti mai des telefonul? Ei bine, nu e doar în imaginaţia ta. Sunt specialişti care spun că atunci când citim în digital media, multitudinea de reclame, link-uri şi informaţii ne determină să ne pierdem concentrarea. E un amestec de stări: eşti şi concentrat, dar şi distras, în acelaşi timp, o contradicţie, de fapt. Şi dacă sentimental de a fi distras poate fi temporar, are, totuşi, efecte pe termen lung. Iar această modalitate de a fi distras în mod frecvent, dar care necesită, totuşi concentrare, poateproduce anumite modificări de lungă durată în creier.
Aplicaţiile vând cel mai de preţ lucru pe care îl avem
Da, să-ţi petreci timpul în social media e fun, doar că specialiştii ne atrag atenţia că aceste platform înseamnă mai mult decât un loc unde să ne postăm noi selfie-urile. V-aţi întrebat de ce toate aplicaţiile social media sunt gratis? Pentru că, în realitate, noi nu suntem clienţii, iar platform însăşi nu e produsul. În schimb, clienţii sunt cei care fac publiciate pe aceste platforme. Şi produsul vândut este… atenţia noastră, a celor care suntem pe acele platform. Este o meg afacere, pentru că atenţia noastră este cel mai preţios lucru pe care îl avem. Atunci când decidem la ce suntem atenţi, facem o alegere mai complex despre cum vrem, de fapt, să ne petrecem vieţile.
Cei care creează tehnologie nu îşi lasă copiii să aibă acces la ea
Mulţi dintre cei care au inovat device-uri sau aplicaţii au ales să-şi ţină copiii cât mai mult timp departe de tehnologie. Gândiţi-vă la Steve Jobs care nu şi-a lăsat copilul să folosească iPad-ul, iar Bill şi Melinda Gates nu le-au dat voie copiilor lor să aibă telefon mai devreme de 14 ani.
Te-ai speriat?
Nu te teme, totuşi, mai sunt şi veşti bune. Mai putem să scăpăm de această dependenţă şi să avem o relaţie sănătoasă cu telefonul nostrum. Nu una toxică. Cum începem? Specialiştii recomandă, pentru început, câţiva paşi mici: dezactivarea notificărilor, apoi descărcarea unei aplicaţii care să îţi arate cât timp petreci pe telefon ( Moment, de exemplu) şi, neapărat, să îţi laşi telefonul în altă camera, să nu îl iei cu tine în camera şi să îţi cumperi un ceas cu alarmă, astfel încât să nu ai nevoie de telefon lângă tine.
sursa: health.com
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu