Inventie : Scaunul ejectabil
Anul inventiei : 1928
Inventator : Anastase Dragomir (Romania) - Wiki


Anastase Dragomir (1896-1966) a fost un inventator roman din domeniul aviatiei, cel mai cunoscut pentru inventia unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetata la Paris, in 1930, de care a beneficiat impreuna cu un alt inventator roman, Tanase Dobrescu.

Inventia consta dintr-o asa-numita celula parasutata, un scaun detasabil si ejectabil vertical (prevazut cu doua parasute) dintr-o aeronava sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar in cazuri de urgenta, si care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticata, a actualelor scaune ejectabile.

Modelul conceput de Dragomir si Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe Aeroportul Paris-Orly, din apropierea Parisului, si ulterior, in octombrie 1929, pe Aeroportul Baneasa, langa Bucuresti.



In anul urmator, Dragomir si Dobrescu au obtinut patentarea oficiala a acelui „cockpit catapultabil” la Oficiul francez de inventii sub numarul 678.566 din 2 aprilie 1930, sub numele oficial de ᾽Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne᾽ (in limba romana, Nou sistem de montare al parasutelor la aparate de locomotie aeriana).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI