Arheologia interzisă este o știință care se ocupă în principal cu anumite obiecte și artefacte, care nu ar fi trebuit să existe. Din această sferă fac parte și uneltele de măcelărie, care au fost descoperite recent în Filipine și au o vechime de 709.000 ani.

Se pare că omul a avut un strămoș extrem de abil, atunci când vine vorba despre vânatul și tranșatul animalelor. Acest strămoș comun a trăit pe teritoriul actual al stalului Filipine și a fost extrem de organizat. Arheologii au descoperit un set de unelte sau scule de măcelărie, care datează de 709.000 mii de ani.

Descoperirea este una senzațională, pentru că astfel se schimbă data inițială a apariției omului pe Terra cu câteva sute de mii de ani. Setul de unelte a fost descoperit lângă scheletul unui rinocer.

Cercetătorii au descoperit urme de peste 50 de unelte de piatră și un schelet aproape complet de rinocer, care a fost tranșat cu aceste scule. Este limpede că aceste unelte au fost realizate de omul primitiv și folosite pentru vânătoarea și tranșarea animalelor. Descoperirea este o surpriză uriașă pentru arheologi, care considerau că omul a ajuns în Asia abia acum 70.000 de ani.

Uneltele sunt compuse din 49 de fulgi de piatră, extrem de ascuțiți, 6 miezuri și două bucăți mai mari, care erau folosite pe post de ciocan.



Scheletul de rinocer prezintă urme clare cum ar fi fost tranșat sau mai degrabă măcelărit cu uneltele din piatră. De aici s-a ajuns la concluzia că omul, care a trăit cu mult timp în urmă, pe teritoriul statului Filipine, deținea numeroase cunoștințe despre vânat și despre conservarea cărnii. Mai mult de atât, arheologii susțin că este vorba despre un om nomad, al cărui activitate principală era vânatul.

Nu se poate spune cu exactitate ce fel de specie de om ar fi putut să trăiască în urmă cu peste 700.000 în Filipine, dar este limpede că Terra are o istorie mult mai complexă decât își poate imagina cineva.

Arheologie interzisă – cine le-a fabricat?
Experții susțin că aceste instrumente nu au fost făcute de Homo Sapiens, ci alte hominide, care s-ar fi răspândi prin întreaga lume. Nu se cunoaște ce alte hominide ar fi putut să existe în acea vreme. Nu se exclude posibilitatea ca în acea perioadă să fi existat homo florensis în Filipine.

După cum a remarcat arheologuli Gerrit van den Bergh, de la Universitatea din Wollongong din Australia, aceste hominide misterioase s-au răspândit probabil în întreaga zonă într-o serie de valuri migratoare pe parcursul a mai multe milenii.

Van den Bergh crede că acești oameni misterioși au călătorit cel mai probabil de la nord la sud, din China și Taiwan, și nu dinspre vest spre est, de la Borneo sau Palawan până în Indonezia.

Descoperirea a fost publicată sub forma unei lucrări în revista de specialitate Nature.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI