Misterele istoriei. Dispariția civilizației de pe valea Indusului. În India primii oameni s-au așezat în nord, între fluviul Indus, de la care se trage numele țării, și fluviul Gange. Acolo s-a dezvoltat o civilizație la fel de străveche și înfloritoare ca cele din Egipt sau Mesopotamia. India antică acoperea teritoriile pe care se află în prezent India, Pakistan și Bangladesh. Mai multe civilizații s-au dezvoltat în antichitate, fără să reușească să stăpânească acest ansamblu care, fiind atât de vast, este desemnat adesea sub numele de „Subcontinentul Indian”.

Foarte puține lucruri sunt cunoscute în prezent cu privire la această civilizație misterioasă. În 1920 au fost descoperite primele artefacte care au aparținut acestei civilizații. Pentru că nu au știut cui să le atribuie, specialiștii au înțeles că este vorba despre o civilizație necunoscută și au numit-o Indus, după fluviul lângă care s-a dezvoltat.

[caption id="attachment_845" align="aligncenter" width="972"]Misterele istoriei. Dispariția civilizației de pe valea Indusului Misterele istoriei. Dispariția civilizației de pe valea Indusului[/caption]

Andrew Robinson, autorul lucrării „The Indus: Lost Civilizations”, este unul dintre puținii specialiști care au încercat să descifreze misterele unei lumi extrem interesante. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că timp de aproape 100 de ani, nimeni nu a reușit să descifreze scrierea hieroglifică a celor care au trăit pe malul Fluviului Indus.
Interesant este faptul că scrierea era una extrem de simplă, dar în același timp complexă. Acest fapt este sugerat că cele mai lungi texte sunt compuse din maximum de 26 de caractere.

Această scriere nu seamănă cu niciuna alta folosită de-a lungul veacurilor pe Terra. De asemenea, se mai crede că fiecare hieroglif reprezintă un simbol sau chiar un cod, care poate să definească o serie de cuvinte.

Săpăturile arheologice efectuate în secolul nostru au scos la iveală două mari oraşe, Mohenjo-Daro şi Harappa, fiecare cu o conferinţă de circa 5 km; oraşe care prin anul 2500 î.e.n. atinseseră, un uimitor nivel de civilizaţie.

Proiectate cu o deosebită rigoare urbanistică, cu grupuri rectangulare de clădiri, cu străzi principale largi, din care porneau străzi laterale drepte, uneori în scări; străzi bine întreţinute, pavate cu lespezi de piatră, în mijloc cu canale de scurgere acoperite, şi cu case impunătoare zidite din cărămidă bine arsă. Case chiar cu două etaje,cu un sistem de canalizare, şi uneori chiar cu camere de baie.

Nimic concret nu se știe cu privire la momentul apariției acestei civilizații. Se presupune că a apărut, cu peste 5000 de ani în urmă, atunci când clima era propice pe valea Indusului.

Dispariția civilizației este de asemenea pusă sub semnul întrebării, pentru că se crede că a fost una bruscă și nici motivul principal nu se cunoaște. Cum poate să dispară peste noapte o civilizație atât de înfloritoare? Este greu de dat un răspuns clar și din acest motiv oamenii de știință pun dispariția civilizației indusului pe seama schimbărilor climatice.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI