Strania cultură Ubaid şi zeii reptilieni. Este un punct de vedere general acceptat în arheologie faptul ca civilizatia umana a început în Iraq, în Mesopotamia antica, cu marea civilizatie sumeriana. Cu toate acestea, exista o descoperire arheologica în situl arheologic de la Al Ubaid, unde au fost gasite mai multe artefacte vechi de 7.000 de ani, pre-sumeriene, înfatisând figuri umanoide cu caracteristici de sopârla.

[gallery type="rectangular" size="medium" ids="700,701"]

Cultura Ubaidiana este o cultura preistorica în Mesopotamia, care este datata intre anii 5500 si 4500 i.Hr. Ca si în cazul sumerienilor, originile poporului Ubaidian sunt necunoscute. Ubaidianii traiau în asezari satesti mari, în case din chirpici, si au dezvoltat arhitectura, dar si agricultura cu ajutorul irigatiilor. Arhitectura interioara consta în case mari sub forma de T, curti deschise, strazi pietruite, precum si echipamente de prelucrare a produselor alimentare. Unele dintre aceste sate au început sa se dezvolte în orase cum ar fi cele din Eridu, Ur si Uruk, siturile majore ale civilizatiei sumeriene. În conformitate cu textele sumeriene, Ur a fost considerat a fi primul oras.

Situl principal unde au fost descoperite artefactele neobisnuite se numeste Tell Al’Ubaid, desi figurine au fost, de asemenea, gasite si în Ur si Eridu. Situl Al’Ubaid este o mica movila de aproximativ o jumatate de kilometru în diametru si doi metri deasupra solului. Situl a fost excavat pentru prima data de Harry Reginald Hal în 1919.

Figurine masculine si feminine au fost gasite în diferite pozitii, iar cele mai multe dintre figurine par a purta o casca de protectie si un fel de captuseala pe umeri. Alte figurine au fost gasite purtând un sceptru, ca si simbol al dreptatii. Fiecare figurina are o postura diferita, dar cel mai ciudat dintre toate este faptul ca unele figurine de sex feminin tin în brate copii sugari si au chipuri de sopârla!

Figurinele sunt prezentate cu capete lungi, ochii migdalati, fete lungi conice si un nas tipic de sopârla. Potrivit arheologilor, pozitiile lor, cum ar fi figurina feminina ce alapteaza nu sugereaza faptul ca acestea ar fi fost obiecte ritualice.

Deci, ce reprezentau aceste figuri de tip sopârla?

Stim ca sarpele a fost un simbol major folosit în multe societati pentru a reprezenta mai multi zei, ca de exemplu zeul sumerian Enki. Exista o legatura între simbolul sarpelui si reprezentarile de sopârle? Pentru moment, aceste întrebari ramân fara raspuns.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI