Misterul monumentului de la Newgrange. În Irlanda, la circa 8 km pe direcția vest de Drogheda – unul dintre cele mai vechi și încărcate de istorie orașe ale țării și la nord de râul Boyne, se află un misterios și impresionant vestigiu preistoric. Monumentul a fost construit în Neolitic, în jurul anului 3200 î.e.n., fiind astfel mai vechi decât piramidele egiptene (cele mai timpurii fiind piramidele de la Saqqara). În irlandeză, străvechea construcție este numită Sí an Bhrú, în vreme ce populația de limbă engleză îi spune Newgrange.

Aspectul monumentului este spectaculos, atât în exterior, cât și la interior. La exterior, monumentul are înfățișarea unei movile imense; înăuntru, adăpostește camere și pasaje care, prin modul în care au fost construite, dezvăluie măiestria meșterilor de acum cinci milenii.Multe dintre blocurie masive de piatră de la Newgrange oferă mostre de artă străveche. Movila, înaltă de 12 metri, este înconjurată de către un zid făurit din piatră. O bună parte din piatra utilizată la construirea străvechiului monument a fost adusă de la o distanță considerabilă, din munții Wicklow și Mournes. Ansamblul acoperă peste 4000 de metri pătrați.

[caption id="attachment_707" align="aligncenter" width="1024"]Misterul monumentului de la Newgrange Misterul monumentului de la Newgrange[/caption]

Oamenii de știință nu s-au putut pune, încă, de acord, asupra unui aspect foarte important. Întrebarea care îi frământă este: în ce scop a fost construit monumentul din Newgrange? Se crede că structura avea, la fel ca și alte monumente din Europa acelor vremuri, o însemnătate religioasă (și un rol funerar). Intrarea indică punctul în care răsare Soarele la solstițiul de iarnă. La acel moment al anului, razele astrului zilei străbat pasajul de la intrare și ajung până în încăperea de la capătul acestuia.

 

Monumentul de la Newgrange prezintă similitudini cu alte vestigii preistorice, precum Maeshowe (Scoția) sau Bryn Celli Ddu (Wales). Pentru construirea lui s-au folosit aproximativ 200.000 de tone de piatră și alte materiale.

Vreme de milenii, intrarea în monument a fost blocată. Cu toate acestea, el a avut un loc special în mitologia și folclorul irlandez. A intrat în atenția istoricilor târziu, în secolul XVII. În prezent, misterioasa structură de la Newgrange este considerată drept „monument național al Irlandei” și, totodată, una dintre cele mai importante structuri megalitice ale Europei.

Monumentul de la Newgrange, astăzi restaurat și pus în valoare, este cu sute de ani mai vechi decât Marea Piramidă de la Gizeh, vârsta sa aproximativă fiind stabilită în urma a nu mai puțin de 14 datări cu radiocarbon. Momentul construirii sale (~ 3200 î.Hr.) coincide cu primele etape ale edificării ansamblului de la Stonehenge. Se crede că Soarele avea un rol important în religia celor care au construit impresionanta structură.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI