Pablo Escobar a fost numit regele cocainei în Columbia. Era un personaj violent, apela la măsuri extreme pentru a-și înlătura rivalii. Timp de 10 ani a fost șeful cartelului Medellin și a avut o avere estimată la zeci de miliarde de dolari.

În anii 60, era implicat în traficul cu marijuana. Zece ani mai târziu, pentru că cel mai căutat drog în SUA era cocaina, se reprofilează.

În anul 1975, este angajat de șeful cartelului Medellin, Fabio Restrepo, să vândă 14 kg de cocaină. În mai multe rânduri, Restrepo și-a exprimat rezervele sale față de calitățile lui Escobar. Trei săptămâni după ce a făcut aceste declarații, Restrepo este asasinat, iar Escobar preia funcția de șef al cartelului. În Columbia începe o perioadă de violență fără precedent. Judecătorii, oamenii legii care nu se supuneau dorințelor lui erau uciși.



Câștigă sume colosale de bani și își crează un adevărat imperiu, își cumpără avioane, elicoptere. În timp ce cartelul de la Medellin prosperă, în munți, ia naștere mișcarea marxistă. Pentru a fi în siguranță, Escobar își face propria armată paramilitară.

Escobar a fost un om al extremelor. A alocat sume importante pentru construcția de locuințe sociale pentru săraci, a construit stadioane de fotbal și intră în politică.

Politica îi acorda statutul de a nu fi extrădat în SUA. În anul 1982, este ales deputat. Puține persoane mai opun rezistență lui Escobar, care devenise cel mai bogat și cel mai puternic om din Columbia. Singurul care i-a opus rezistență a fost Miguel Massa, șeful serviciilor secrete columbiene.

Asupra lui Massa au fost mai multe tentative de asasinat, în care au murit zeci de persoane. Judecătorii care au opus rezistență au fost uciși sau răpiți. Cinci candidați la prezidențialele columbiene au fost uciși ca urmare a unor discursuri împotriva lui Escobar și a traficului de stupefiante.

Cesar Gaviria scapă cu viață în urma unui atentat și este ales președinte. În atentatul care a avut loc, mor doi cetățeni americani, situație care-i face pe americani să intervină.

În anul 1982, președintele Reagan declara că traficul de droguri, de cocaină în particular, sunt un pericol pentru securitatea națională americană.

Cu ajutorul unui sistem de ascultare montat într-un avion, americanii reușesc să localizeze locația unde se afla Escobar, dar și discuțiile pe care le purta cu partenerii de afaceri.



Americanii trimit trupe speciale în Columbia care, susținute de guvernul columbian aveau ca țintă pe Escobar. În primele opt zile, au fost ucise 25 de persoane. Realizând gravitatea situației, Escobar decide să răpească înalți demnitari, pentru a ajunge la o înțelegere cu guvernul columbian.

În 24 ianuarie 1991, pentru că nu ajunge la o înțelegere, Escobar dă ordin ca doi demnitari să fie uciși.

Dat fiind situația foarte gravă, guvernul columbian începe negocierile cu Escobar și îi permite acestuia de a-și construi o închisoare luxoasă. Totodată, guvernul dă o lege prin care Escobar nu putea fi extrădat din Columbia.

Închisoarea pe care a construit-o a fost numită Catedrala și semăna cu o stațiune de distracții. Escobar continua să fie implicat în traficul de droguri. Pentru că doi traficanți de droguri au fost uciși în așa-zisă închisoare, guvernul intervine și îl mută pe Escobar într-o închisoare adevărată.

Oamenii lui Escobar atacă forțele armate, iar vice-ministrul Justiției este luat ostatic. Președintele Columbiei dispune intervenția trupelor speciale. Escobar și 12 dintre apropiații lui reușesc să fugă ajutați de gardienii care asigurau paza.

Oficialii columbieni cunoșteau atașamentul lui Escobar față de soția sa și cei doi copii. Hotărăsc să pună sub ascultare toate telefoanele. În paralel cu această decizie, organizația Los Pepes, formată din rivalii lui Escobar, încep să ucidă toate persoanele din anturajul lui Escobar.

Pentru că se temea de viața membrilor familiei sale, decide ca aceștia să plece în SUA. Sunt opriți la aeroport de către autorități. Nebun de furie, Escobar începe un adevărat asalt cu bombe în capitala Bogota. Într-un an de zile, 6662 de persoane au fost ucise.

În 2 decembrie 1993, Escobar este localizat într-o clădire din Medellin, în timp ce vorbea la telefon cu fiul său. Încearcă să fugă din clădire prin acoperiș. Este împușcat de forțele columbiene.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI