Inventie : numerele
Anul inventiei : se pierde in negura timpului
Inventatori : multiple civilizatii

Numerele sunt printre cele mai folosite cuvinte in vocabularul nostru. Cu totii trebuie sa numaram, sa calculam, sa sortam sau sa masuram. Aceste lucruri le realizam cu ajutorul numerelor. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat numerele? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul numerelor si cat de importante sunt numerele in viata noastra.

Un numar este un obiect matematic sau un simbol folosit pentru a numara, a calcula, a eticheta sau a masura. In matematica, definitia numarului s-a extins de-a lungul anilor pentru a include si numere precum 0, numere negative, rationale, irationale, reale si complexe.

Numerele sau simbolurile folosite pentru a numara au existat inca de cand omul a invatat sa numere. Arheologii si istoricii sustin ca numerele au fost folosite pentru prima data acum circa 32 000 de ani. Acestia se bazeaza pe descoperirile arheologice de oase si pietre cu marcaje pe ele. Aceste semne puteau fi semne de numarare folosite pentru a tine evidenta timpului sau cantitatea obiectelor precum mancare sau animale.

Primele sisteme de numeratie au fost sistemele de semne. Acestea nu aveau simboluri complexe sau valori. Erau cele mai simple sisteme de numarat, desi nu erau practice pentru a face fata cu numere mari. Primul sisteme de numeratie cunoscute cu valori a fost sistemul Mesopotamian in baza 60 aparut in jurul anului 3400 i.Hr., iar primul sistem in baza 10 dateaza din anul 3100 i.Hr. aparut in Egipt.



Numarul zero (“0”) a fost folosit de mai multe civilizatii inclusiv mayasii, egiptenii, babilonienii si indienii. Egiptenii foloseau zero in inregistrarile de contabilitate. Indienii se refereau la zero ca “goliciune”. Grecii au dezvoltat mai multe puncte de vedere filosofice interesante pe acest subiect.

Chinezii au inventat numerele negative. Aceasta inventie este trecuta in “Noile Capitole in Arta Matematicii” scrisa in jurul anului 100 i.Hr. Matematicienii greci nu au vazut posibilitatea folosirii numerelor negative pana in jurul secolului III d.Hr. In anii 600 d.Hr., creditorii indieni foloseau numerele negative pentru a tine evidenta datoriilor.

Numerele fractionare au fost inventate de egipteni in jurul anului 1800 i.Hr., iar indienii au inventat numerele irationale undeva intre anii 800 si 500 i.Hr.

Tot indienii sunt cei care au inventat si sistemul modern de numeratie. Sunt adesea numite numere arabe deoarece au ajuns in Europa prin intermediul arabilor. Persii au copiat sistemul de numeratie de la indieni si l-au transmis arabilor. In acea perioada, matematicianul italian, Fibonacci, a calatorit in Algeria pentru studii si s-a intors in Europa cu noile cunostinte si cu numerele indiene. A scris despre sistemul de numeratie in cartea sa, “Liber Abaci”. Acest sistem a a fost acceptat intr-un timp foarte scurt in intreaga Europa, iar astazi este sistemul folosit in intreaga lume.

Numerele au aparut inca de pe vremea primilor oameni, dar s-au dezvoltat in timp. In zilele noastre stim ca fara numere si fara un sistem de numeratie corespunzator nu am fi fost capabili sa ne dezvoltam in civilizatii moderne. Folosim numerele in tot ceea ce facem si putem spune ca la baza societatii sta un sistem de numeratie bine pus la punct de catre stramosii nostri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Articole noi

Facebook

Sponsor

FB AFI